Sve dublja kriza u svjetskoj autoindustriji

Glas Srpske
Sve dublja kriza u svjetskoj autoindustriji

VAŠINGTON, TOKIO, PRAG - Kriza u svjetskoj autoindustriji sve je dublja, a najpoznatije kompanije drastično smanjuju proizvodnju i otpuštaju radnike, javljaju agencije.

Češka Asocijacija automobilske industrije objavila je nove planove za otpuštanja, prema kojima će u drugoj polovini ove i prvoj polovini naredne godine bez posla ostati 13.552 radnika.

Gotovo deset odsto ljudi će izgubiti posao u firmama koje na neki način učestvuju u proizvodnji automobila - struci za koju je, zahvaljujući ogromnim investicijama iz prethodnih godina, vezana većina češke industrije.

Udruženje, koje okuplja 127 firmi iz oblasti autoindustrije, u novom izvještaju navodi da će se, prema njegovim analizama, otpuštanja odnositi prije svega na preduzeća koja isporučuju dijelove, ali će ih biti i u glavnom pogonu "Škode" u Mladoj Boleslavi i kompanije TPCA u Kolinu.

Pogon "Hjundaija" u mjestu Nošsovice, u kojem je proizvodnja počela tek prije nekoliko sedmica, nije obuhvaćen ovom statistikom.

Podaci, koje je objavila Asocijacija, obuhvataju otpuštanja od 1. jula ove do 30. juna naredne godine. To je period u kojem će se u autoindustriji najviše osjetiti posljedice recesije.

Najveći japanski proizvođač motornih vozila "Tojota" oštro je sasjekao prodajne planove za 2009. godinu na oko osam miliona vozila suočen sa padom potražnje u svijetu.

Juče objavljene procjene prodaje su 18 procenata manje od ranijeg plana "Tojote" da iduće godine proda 9,7 miliona automobila.
"Tojota" očekuje dugotrajni zastoj potražnje u SAD i Evropi i nulti pomak prodaje u Japanu. Prodaja "Tojote" u SAD pala je u novembru za 34 odsto. Japanski proizvođač kaže da će dodatno smanjiti produkciju u više fabrika u Sjevernoj Americi.

Još je neizvjesno da li će se proizvođači automobila u SAD spasiti od propasti. Prijedlog o usvajanju finansijskog paketa za spas tri velika američka proizvođača automobila, vrijedan oko 15 milijardi evra, prošao je sinoć glasanje u Predstavničkom domu američkog Kongresa, ali se očekuje da će naići na otpor u Senatu.

- Biće teško, ali nismo izgubili svu nadu - izjavio je neimenovani član Demokratske stranke, komentarišući plan o isplati 14 milijardi dolara u zajmovima radi sprečavanja propasti "Forda", "Krajslera" i "Dženeral motorsa".

Prijedlog zakona o kojem pregovaraju demokrate i Bijela kuća prošao je glasanje u Predstavničkom domu sa 237 glasova "za" i 170 "protiv".

Pristalice plana kažu da je ova mjera neophodna da bi se spriječio kolaps američke automobilske industrije i izbjegli još veći potresi u već oslabljenoj ekonomiji.

Demokrate strahuju da bi bez intervencije države ova industrijska grana mogla da doživi potpuni kolaps i dovede do gubitka stotina hiljada radnih mjesta u privredi koja bilježi sve veću nezaposlenost.

MMF

Međunarodni monetarni fond u januaru će vjerovatno sniziti svoje procjene globalnog rasta, s obzirom na produbljivanje privredne krize širom svijeta, upozorio je prvi zamjenik izvršnog direktora te međunarodne finansijske institucije.MMF će još sniziti prognoze gospodarskog rasta Očekuje se da će industrijski razvijene privrede, koje se većinom nalaze u recesiji, početkom 2009. godine prvi put od Drugog svjetskog rata zabilježiti pad privrednih aktivnosti na nivou grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana