Sve bliži kraj ere jeftinog novca

Glas Srpske
Sve bliži kraj ere jeftinog novca

NjUJORK/LONDON - Na povećanje diskontne kamatne stope u SAD i kinesko zaoštravanje monetarne politike svjetske berze reagovale su naglim padom indeksa, što su ekonomski analitičari protumačili kao jasan signal da se bliži kraj ere jeftinog novca, koji je više od godine bio glavni pokretač izlaska najvećih privreda svijeta iz recesije.

Iako su akcije na svjetskim berzama u posljednje dvije sedmice bile u porastu, potez američkih Federalnih rezervi (FED) da povećaju diskontnu kamatnu stopu, bio je "hladan tuš" za indekse.

- Američka centralna banka neočekivano je, po prvi put od 2007. godine, povećala diskontnu stopu sa 0,50 na 0,75 odsto, a svjetska finansijska tržišta dočekala su ovo sa strahovanjem da dolazi do zaoštravanja monetarne politike SAD - objašnjavaju analitičari, prenijele su agencije.

Ulagači na svjetskim tržištima, kažu ekonomisti, shvatili su taj potez kao dio strategije povlačenja vanrednih mjera koje je FED uveo prije više od godine kako bi poboljšao likvidnost finansijskog sistema i izazvao pad kamata, kao i podstakao izlazak američke ekonomije iz recesije.

Pokušavajući "da ohladi" tržišta, koja su burno reagovala na povećanje diskontne stope, FED je saopštio kako ne treba očekivati da će ova modifikacija voditi u zaoštravanje finansijskih uslova kompanijama i stanovništvu.

S obzirom na to da je i u Kini nedavno počelo zaoštravanje monetarne politike, ulagači se plaše da neće proći mnogo vremena do povećanja drugih kamata, što bi moglo da uspori oporavak američke ekonomije.

- Ulagači znaju da FED kreće prema povećanju kamata. Pitanje je samo hoće li to biti dug ili kratak put - kažu u kompaniji "Prudinental Financial".

Berze

Na evropskim berzama cijene akcija prošle sedmice naglo su porasle. Londonski FTSE indeks skočio je za 4,2 odsto, na 5.358 bodova, a frankfurtski DAX ojačao je za četiri odsto, na 5.722 boda, dok je pariski CACA osvojio 4,7 odsto, dosegnuvši 3.769 bodova. Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks prošle sedmice porastao je za 0,3 odsto, na 10.123 bodova.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana