Svaki stanovnik u Republici Srpskoj dužan 2.050 KM

Marijana Miljić
Svaki stanovnik u Republici Srpskoj dužan 2.050 KM

Banjaluka - Zaduženost stanovnika RS ide uzlaznom putanjom, a svaki je na kraju septembra ove godine bankama dugovao 1.878, mikrokreditnim organizacijama 170, a lizing kućama dvije marke.

To znači da je svaki stanovnik Srpske u prosjeku dužan 2.050, odnosno 13 maraka više nego na kraju 2015. godine.

Prema preliminarnim podacima Agencije za bankarstvo RS, zaduženost stanovnika u bankarskom sektoru na kraju septembra je iznosila 2,491 milijardu maraka.

- Zaduženost građana u ovom sektoru se povećala za pet maraka, jer je na kraju 2015. godine svaki stanovnik u prosjeku bio dužan 1.873 KM - kazali su u Agenciji za bankarstvo.

Isti trend je i kod mikrokreditnih organizacija, koje su plasirale kredite u vrijednosti od 226,3 miliona KM. Svaki stanovnik Srpske im sada duguje u prosjeku devet maraka više u odnosu na kraj 2015. godine.

U padu je samo zaduženost na osnovu finansijskog lizinga, jer je prosječni dug lizing kućama na kraju septembra smanjen na dvije KM.

Predsjednik Udruženja ekonomista RS - SNjOT Saša Grabovac je rekao da je generalna ocjena da statistički podaci o zaduženosti pokazuju da su građani sve manje spremni na potrošnju, ali i na zaduživanje.

- Mnogo građana je dostiglo limite zaduženja. Do rasta zaduživanja bi moglo doći ako budu ostvarene prognoze rasta bruto domaćeg proizvoda i nastavljen trend laganog pada nezaposlenosti. Zaduživanje ne mora uvijek da znači negativnu pojavu ako je riječ o zdravim dužnicima, jer time dolazi do podsticaja potrošnje i privredne aktivnosti - rekao je Grabovac.

On ističe da je znatan dio populacije prinuđen da se zadužuje kod mikrokreditnih organizacija.

- Mnogo građana ne ispunjava uslove za zaduženje kod banaka, zbog čega posežu za kreditima kod mikrokreditnih organizacija, gdje su kamatne stope mnogo više, ali su uslovi znatno blaži. Riječ je o građanima koji rade, a nisu prijavljeni, ali i onima koji su potpisali ugovor na manju platu. Kada je riječ o finansijskom lizingu, na tržištu Srpske posluje sve manje lizing kuća i opada i interesovanje za lizing, što je rezultovalo i padom zaduženja - rekao je Grabovac.

Sekretar Saveza sindikata RS Velka Odžaković je rekla da ogroman dio građana ne može preživjeti bez kredita.

- Stanovnici posežu za kreditima, posebno za manjim iznosima kod mikrokreditnih organizacija da bi kupili osnovne životne namirnice ili lijekove - kazala je Odžakovićeva.

Naglašava da su građani primorani da podižu kredite zbog stalnog rasta troškova života, dok s druge strane plate stagniraju.

- Sa sadašnjim nivoom plata ne mogu se podmiriti ni osnovne životne potrebe, zbog čega su građani primorani da dižu kredite za svakodnevne potrebe. Građani su dovedeni u takvu situaciju da više ne znaju kako izaći iz začaranog kruga zaduženja - istakla je Odžakovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana