Svaki stanovnik dužan 1.530 KM

Marina Čigoja
Svaki stanovnik dužan 1.530 KM

Banjaluka - Ukupna kreditna zaduženost stanovnika Srpske na kraju prvog polugodišta ove godine iznosila je 2,187 milijardi maraka, odnosno 1.530 maraka po glavi stanovnika.

U izvještaju Agencije za bankarstvo RS o stanju u bankarskom sistemu Srpske za prvih šest mjeseci ove godine navodi se da je zaduženost po glavi stanovnika na kraju prvog polugodišta povećana za 29 maraka u odnosu na kraj 2011. godine, kada je iznosila 1.501 marku.

Zaduženost po glavi stanovnika u Srpskoj na kraju 2009. godine iznosila je 1.393 KM, dok je na kraju 2010. godine bila 1.407 KM.

S druge strane, trend rasta bilježi i štednja građana koja je u prvih šest mjeseci ove godine povećana za šest odsto u odnosu na kraj prošle godine. Štednja građana u ovom periodu iznosila je 1,344 milijarde KM.

- Štednja građana sastoji se od oročene štednje koja je iznosila 1,048  milijardi maraka ili 78 odsto i štednje po viđenju koja je iznosila 296,3 miliona KM ili 22 odsto od ukupne štednje - navodi se u izvještaju Agencije.

U Agenciji ističu da je povoljnija ročna struktura štednje, odnosno veće učešće oročene štednje u ukupnoj štednji, rezultat vraćanja povjerenja u banke.

- Tome je u značajnijoj mjeri doprinijela funkcionalna i efikasna supervizija banaka, te osiguranje depozita koji u osnovi imaju cilj stabilan bankarski sektor i zaštitu depozitara - navodi se u izvještaju.

Štednja građana, uključujući i tekuće račune građana na kraju prvog polugodišta iznosila je 1,710 milijardi KM i ima stopu rasta od pet odsto u odnosu na kraj 2011. godine.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Vujo Vukmirica kaže da zaduženost građana RS nije alarmantna, ali da bi se, uzimajući u obzir plate i nezaposlenost, trebalo voditi računa pri budućem zaduživanju.

- Taj dug ima specifičnu težinu zbog toga što je velika nezaposlenost i što su plate u stagnaciji. Ipak, mislim da zaduženost nije još dramatična, a i najmanja je u odnosu na zaduženost građana zemalja u regionu - naglasio je Vukmirica.

Kada je u pitanju štednja građana, Vukmirica kaže da je povećanje štednje znak da građani zbog krize i neizvjesne budućnosti nastoje što više novca da sačuvaju, jer očekuju još teže dane.

Krediti

U izvještaju Agencije za bankarstvo navodi se da je, poslije izvjesnog zaustavljanja rasta u prethodnim godinama, zbog opreznije politike kreditiranja, kreditna aktivnost banaka u 2011. i u prvom polugodištu 2012. godine nešto intenzivnija.

- Bruto krediti su na kraju prvog polugodišta 2012. bili veći za šest odsto u odnosu na kraj 2011. i iznosili su 4,389 milijardi KM - ističe se u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana