Svaki račun korak ka boljem životu

Marijana Miljić
Svaki račun korak ka boljem životu

Banjaluka - Poreska uprava RS pokrenula je kampanju "Korak preduzmi, račun uzmi" s ciljem podizanja svijesti građana da na taj način doprinose smanjenju sive ekonomije i jačanju ekonomske snage države.

Kampanja je dio napora u traženju rješenja za poboljšanje poslovne klime i podizanja svijesti o važnosti izdavanja i uzimanja računa.

- Račun ne predstavlja samo parče papira, nego se upravo uzimanjem računa povećava ekonomska snaga naše zemlje. To predstavlja mali, ali veoma značajan korak ka boljem i kvalitetnijem životu svih građana. Da bi se postigli željeni rezultati, ponekad nisu potrebne velike promjene u propisima, nego samo male, sitne i naizgled nebitne u ponašanju svih nas. I zato: "Korak preduzmi, račun uzmi" - ističu u Poreskoj upravi RS.

Koliko god država nastoji da pravno reguliše obavljanje ekonomskih aktivnosti, dodali su u Poreskoj upravi, uvijek postoje segmenti u kojima veći ili manji obim transakcija izmiče propisima. Vlada RS je uvođenjem fiskalizacije krenula u suzbijanje sive ekonomije, nelojalne konkurencije i utaje poreza s ciljem dovođenja u ravnopravan položaj svih obveznika, uređenja tržišta i povećanja fiskalne discipline. Uvođenjem fiskalnih kasa 2008. godine značajan dio prometa prešao je iz sive zone u legalne tokove.

- Da je fiskalizacija uspješan projekat, čije je uvođenje bilo i te kako potrebno, pokazuje i smanjenje sive ekonomije, što ima direktan uticaj na povećanje javnih prihoda i dobijanje podataka koji se koriste za preciznije izračunavanje krajnje potrošnje u RS u sistemu PDV-a. Međutim, da bi projekat fiskalizacije dao još bolje rezultate, neophodna je aktivnija uloga građana. Oni se od početka uvođenja fiskalizacije smatraju najvažnijom karikom uspješnog sprovođenja fiskalizacije - ocijenili su u Poreskoj upravi.

S obzirom na to da neizdavanje računa vodi ka izbjegavanju plaćanja poreza, Poreska uprava očekuje i da se građani uzimanjem fiskalnih računa uključe u suzbijanje sive ekonomije.

- Ne uzimajući račune, građani nesvjesno daju doprinos utaji poreza i povećanju obima sive ekonomije. Zakon o fiskalnim kasama kaže da svaki kupac prilikom kupovine mora uzeti račun, a ukoliko ga ne dobije, nije dužan da plati. Međutim, u praksi se pokazalo da postojanje zakona ne znači da se on u cjelosti i primjenjuje. Postoje kontrole i sankcije, ali kontrole postaju neefikasne u slučaju kada većina građana ne poštuje ili zanemaruje propise. Zato moramo prvenstveno da ukažemo da poštivanje propisa svim građanima donosi više koristi nego što bi im donijelo da ih ne poštuju - kažu u Poreskoj upravi.

Bez fiskalnog računa kupac ne može da reklamira robu niti da dobije povrat novca.

- Fiskalni račun je jedini način da kupac ostvari svoja prava i da bude siguran da dio njegovog novca ide u budžet, čime se finansira zdravstvo, prosvjeta, kultura, obrazovanje - kažu u Poreskoj upravi i dodaju da se borba protiv sive ekonomije ne zasniva samo na zabranama i inspekcijskim mjerama, već podrazumijeva i aktivnosti šire društvene zajednice, među kojima je i uzimanje fiskalnog računa.

Umanjenje poreza

Poreski obveznici kojima je izdata poreska kartica i kod kojih je došlo do promjene obima prava na umanjenje poreske osnovice poreza na dohodak u odnosu na 2016. godinu mogu najkasnije do 31. decembra 2016. podnijeti zahtjev za izdavanje poreske kartice za 2017. godinu.

Promjene se mogu odnositi na visinu kamate na stambeni kredit, broj izdržavanih članova ili visinu premije životnog osiguranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana