Švajcarskoj sankcije zbog utajivača poreza

Glas Srpske
Švajcarskoj sankcije zbog utajivača poreza

BERN - Više evropskih država interesuje se za podatke o klijentima švajcarskih banaka koje njemačka Vlada namjerava da otkupi za 2,5 miliona evra, a Švajcarskoj, zbog odbijanja da da na uvid ove podatke, prijete sankcije Evropske unije, javio je "Dojče vele".

Austrija se nada da će pomoću podataka koje će pribaviti njemačke vlasti otkriti i svoje utajivače poreza koji su novac sakrili u Švicarskoj.

Iz austrijskog Ministarstva finansija saopšteno je da je Beč zainteresovan za obradu tih podataka u slučaju da se oni odnose i na austrijske građane. Belgijski mediji javljaju da je i njihova vlada spremna da postupi na isti način, a slične vijesti stižu i iz Holandije i Danske.

Iako su njemački mediji spekulisali da su pokradeni podaci "Kredit Svis"-a, iz banke su oštro demantovali da su računi njihovih klijenata sigurni.

"Dojče vele" navodi da je zbog tvrdokornog odbijanja da na legalan način daju na uvid podatke iz banaka o mogućim utajivačima poreza njihovim matičnim državama, Švajcarska se nalazi i pod sve većim pritiskom iz Brisela.

Njemački mediji pišu da se u Evropskom parlamentu već spekuliše o ograničavanju pristupa Švajcarskoj zajedničkom tržištu Evropske unije.

- Preispitaćemo više od stotinu sporazuma između EU i Švajcarske kako bismo utvrdili koje mjere za ekonomski pritisak EU ima protiv Berna - naglašavaju evropski parlamentarci i dodaju da Unija može da živi bez saradnje sa Švajcarskom, što se u obrnutom slučaju ne bi moglo reći.

Afera je izbila nakon što je objavljeno da je jedna osoba za 2,5 miliona evra ponudila njemačkoj vladi CD sa podacima o 1.500 njemačkih klijenata jedne švajcarske banke koji su tamo uložili novac kako bi izbjegli plaćanje poreza u svojoj domovini. Poslije višednevnih rasprava o zakonitosti kupovine ovih ukradenih podataka, njemačka Vlada je odlučila da ponudu prihvati.

Utajeni porez

Njemački list "Zidojče cajtung" objavio je da se kod afere oko njemačkih utajivača poreza s računima u švajcarskim bankama, vjerovatno radi o daleko većim iznosima za koje je oštećena država.

 Do sada se pretpostavljalo da bi informacije otuđene iz jedne švajcarske banke njemačkom budžetu mogle da donesu oko 100 miliona evra, ali taj list tvrdi da se radi o daleko većem iznosu neplaćenih poreza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana