Švajcarska i Njemačka najveći investitori

Tanja Šikanjić
Švajcarska i Njemačka najveći investitori

BANjALUKA - Najviše stranih direktnih investicija u BiH, odnosno 98 miliona maraka, prošle godine imala je Švajcarska, a slijede je Njemačka sa 54 miliona i Turska sa 37 miliona KM, podaci su Centralne banke BiH.

- Ovi podaci pokazuju da je po prilivu ulaganja u BiH prošle godine došlo do velike promjene kada su u pitanju zemlje investitori - naveli su u petak u CB BiH. 

U Centralnoj banci su dodali da je istovremeno kod nekih zemalja, koje su bile veliki ulagači u ranijim godinama, prošle godine zabilježeno smanjenje investicija.

- Slovenija je lani investirala 41 milion KM manje, Rusija 25 miliona, a Austrija sedam miliona maraka manje u odnosu na godinu ranije - istakli su u CB BiH.

Priliv direktnih stranih ulaganja u BiH u 2010. godini je iznosio 339,7 miliona KM, odnosno 1,4 odsto BDP-a, što je, kako navode u CB BiH, na približno istom nivou kao i u 2009. godini.

- Ovi iznosi pokazuju da je nastavljen priliv investicija, ali da se efekti recesije na strane direktne investicije još nisu anulirali, kao i da BiH nije bila u stanju da privuče investicije na nivou na kojem su bile prije recesije - naglasili su u CB BiH.

Dodali su da se u strukturi stranih direktnih investicija u BiH u prošloj godini na vlasnički kapital odnosilo 363,7 miliona KM, a na ostali kapital 245,1 milion KM.

- Iznos zadržanih zarada bio je negativan, za 269,2 miliona KM, što je uzrokovano konsolidovanim gubicima u kompanijama sa direktnim ulaganjima, a događa se već drugu godinu zaredom - dodali su u CB BiH.

Najveći dio investicija je realizovan u proizvodnim djelatnostima, a naročito u proizvodnji baznih metala, gdje je investirano 176 miliona KM.

- U oblastima koje su privlačile najviše ulaganja u prethodnim godinama promijenio se trend, pa je tako u oblasti trgovine na malo zabilježeno smanjenje od 32 miliona KM, a u finansijskom posredovanju 33 miliona KM - dodali su u Centralnoj banci BiH.

Direktna ulaganja

Ukupno stanje direktnih ulaganja na kraju prošle godine iznosilo je 9,54 milijarde KM, a najveći iznos se i dalje odnosi na Austriju, odnosno 1,88 milijardi KM i Srbiju, 1,72 milijarde KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana