Suzbijanje cijena glavni zadatak

 Milijana Latinović
Suzbijanje cijena glavni zadatak

BANjALUKA - Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti.

Istakao je to juče predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić, osvrnuvši se na rezultate privrede u godini na izmaku.

- Spoljnotrgovinski deficit Srpske je za deset mjeseci ove godine povećan za skoro 47 odsto, što je posljedica velike inflacije, a najveći rast cijena zabilježen je kod proizvoda široke potrošnje i u prehrambenoj industriji. Cijene robe široke potrošnje se manifestuju na najšire slojeve stanovništva - rekao je Ćorić na novogodišnjem prijemu za novinare.

On je naglasio da će biti veliki izazov sačuvati privredu i radnike i da se samo uz sinhronizovano djelovanje svih institucija Srpska može uspješno izboriti sa tim problemima.

Ćorić je upozorio i da će najavljeni pad privredne aktivnosti u zemljama Evropske unije koje su najznačajniji spoljnotrgovinski partneri Srpskoj sigurno uticati na spoljnotrgovinsku razmjenu, jer se domaća prerađivačka industrija u velikoj mjeri oslanja na te zemlje.

- Moramo sagledati sve i vidjeti kako da se negativna kretanja u EU ne preliju u potpunosti i kod nas - rekao je Ćorić.

Na pitanje da li je u planu izlazak na neka druga tržišta Ćorić ističe da se i o tome razmišlja te da je u godini na izmaku bilo dosta sastanaka sa ambasadorima zemalja iz Azije i Afrike koji su pokazali interesovanje za naše područje.

- Prije nekoliko dana razgovarao sam sa predsjednikom Komore regije Nižnji Novgorod iz Rusije i postoje neke mogućnosti da se dio aktivnosti usmjeri preko Turske koja je u ovom trenutku prijatelj Rusije. BiH ima slobodnu trgovinu sa Turskom i to daje mogućnost za najznačajniji iskorak BiH, odnosno Srpske - istakao je Ćorić.

Predsjednik banjalučke područne Privredne komore Goran Račić rekao je da Srpska ima malo učešće prerađivačke industrije u strukturi bruto domaćeg proizvoda (BDP) koje se kreće oko 12,5 odsto, što je duplo manje u odnosu na razvijene zemlje, koje se lakše bore sa inflacijom upravo zbog značajnijeg učešća te grane u BDP-u.

- Srpska ima visoko učešće poljoprivrede u strukturi BDP-a, od oko 9,5 odsto i sve to govori da smo mi zemlja se baznom industrijom, zbog čega će jedan od ciljeva Privredne komore biti povećanje investicija u prerađivačku industriju - poručio je Račić.

Energetika

Pero Ćorić je rekao da je ova godina bila i godina energetske pa i ekonomske krize.

- U doba pandemije virusa korona vidjeli smo da su energija i hrana dva strateška područja i Srpska ima potencijale u tim oblastima. Srpska je energetski nezavisna i to treba održati - rekao je Ćorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana