Suspendovani zakon nuje suprotan Ustavu BiH

Marina Čigoja
Suspendovani zakon nuje suprotan Ustavu BiH

BANjA LUKA - Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jerko Ivanković-Lijanović uputiće Ustavnom sudu BiH odgovor u kojem će obrazložiti da Zakon o zaštiti domaće proizvodnje unutar Sporazuma CEFTA nije suprotan Ustavu BiH.

Ustavni sud BiH suspendovao je ovaj zakon početkom jula, poslije zahtjeva predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ilije Filipovića, da Sud donese privremenu mjeru kojom će se zaustaviti primjena Zakona do donošenja konačne odluke.

- Nadam se da će Ustavni sud do 1. septembra ukinuti privremenu mjeru kojom se osporava primjena navedenog zakona i mislim da je on u skladu sa Ustavom i da ne krši nikakve sporazume - kazao je juče na konferenciji za novinare u Sarajevu Ivanković-Lijanović.

Domaći proizvođači, takođe, smatraju da je ovo bio jedini način da se oni zaštite i navode da je uvoznički lobi ovdje odigrao značajnu ulogu.

Generalni direktor Banjalučke pivare Nikolas Peni kaže da je brzo rješavanje pitanja o Zakonu o zaštiti domaće proizvodnje najhitnije pitanje za našu privredu.

- Domaća proizvodnja je srce svake privrede. Danas imamo visok nivo uvoza koji uništava proizvodna preduzeća. Ne smije se dopustiti da ova preduzeća propadnu, jer ona stvaraju radna mjesta ne samo u preduzećima, već i kod hiljada dobavljača, poljoprivrednika i uslužnih djelatnosti na koje se oslanjaju. Parlament BiH je donio rješenje, ali izgleda da se nekim ljudima ono ne sviđa i umjesto da predlože bolje rješenje, misle da je dovoljno blokirati parlamentarnu odluku - istakao je Peni.

On je kazao da političari treba da preduzmu korake sada "ili u budućnosti neće biti predmeta za raspravu".

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS Vladimir Usorac smatra da je Filipović ovim potezom zaštitio uvoznike i susjedne države, te da "ne bi trebalo više da predsjedava Domom naroda".

- Ustavni sud BiH se nije oglasio u mnogim slučajevima i po nekoliko godina da bi se u ovom slučaju oglasio u roku od tri dana. Sada se s pravom može postaviti pitanje kakvu pravnu sigurnost ima obični građanin, ko njega štiti i kakva je to zaštita - upitao je Usorac.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Miljčić kaže da je ovo napad na domaće proizvođače.

Udruženje poljoprivrednika u BiH saopštilo je juče da je odlaganje primjene Zakona o zaštiti domaće proizvodnje upravo ono što su očekivali lobisti susjednih država koji sjede u vrhovima državne i entiteskih izvršnih vlasti.

Akcize

Jerko Ivanković-Lijanović je kazao da je predložio i novi zakon o akcizama koji bi danas trebalo da se nađe na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a prema kojem bi, po sličnom modelu kao što je uvedeno deset feninga putarine za autoputeve, bila uvedena jedna marka po kutiji cigareta za podsticaje u poljoprivredi. Sredstva bi bila izdvajana na jedinstven zajednički račun i mogla biti korišćena samo za poticaje u poljoprivredi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana