Sumorne prognoze oslabile evro

Glas Srpske
Sumorne prognoze oslabile evro

BRISEL - Evropska valuta evro prošle sedmice oslabila je u odnosu na američki dolar i japanski jen zbog jačanja recesije u evrozoni, ali i smanjene sklonosti ulagača prema riziku zbog obnovljene nesigurnosti na tržištima kapitala, prenose portali.

Kurs evra prema američkoj valuti pao je prošle sedmice dva i po odsto, na 1,3138 dolara. Za isti postotak evro je oslabio i u odnosu na japansku valutu, pa je njegova cijena zaronila na 131,80 jena.

Cijena dolara prema jenu porasla je blagih 0,06 odsto, na 100,36 jena.

Najveći američki proizvođač aluminijuma Alkoa otvorio je u utorak sezonu objave korporativnih izvještaja gubitkom, što je uvećalo strahovanja ulagača od onoga što bi moglo da uslijedi u predstojeći sedmicama, pa je na svjetskim berzama ponovno zavladala nesigurnost.

Povlačenje ulagača iz rizične imovine dalo je podsticaja potražnji za dolarom i jenom, koji zbog statusa bezbjednih utočišta za kapital uobičajeno jačaju u doba pojačane averzije prema riziku.

Evro se tako našao pod pritiskom, a dodatno ga je uzdrmao podatak centralne evropske statističke agencije Eurostat da je privreda evrozone u posljednja tri mjeseca prošle godine oslabila 1,6 odsto na tromjesečnom nivou, zbog kolapsa izvoza i smanjenih ulaganja. To je nešto niže od prethodne procjene 1,5-odstotnog pada bruto domaćeg proizvoda u tom tromjesečju.

Da privredna kriza u evrozoni jača, upozorili su u najnovijem istraživanju i ekonomski stručnjaci iz triju zemalja tog bloka.

- Džprkos sprovođenju državnih paketa podsticaja, privredne prognoze i dalje su sumorne - navodi se u zajedničkom izvještaju koje su sastavili stručnjaci njemačkog "IFO" instituta, francuske statističke agencije i italijanskog instituta za ekonomska istraživanja.

Grupa stručnjaka je utvrdila da je pad aktivnosti postao izraženiji od početka ove godine i da se evrozona sada nalazi u ozbiljnoj recesiji.

Bruto domaći proizvod

Grupa stručnjaka procjenjuje da će pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u evrozoni u prvom tromjesečju iznositi 1,9 odsto, poslije pada aktivnosti od 1,6 odsto u posljednja tri mjeseca prošle godine. Ali, pad aktivnosti bi, kako prognoziraju, tokom drugog i trećeg tromjesečja trebalo osjetnije da uspori i to po stopama od 0,6, odnosno 0,2 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana