Sumnjive isporuke srezale onlajn kupovinu

Danijela Bajić
Sumnjive isporuke srezale onlajn kupovinu

BANjALUKA - Stanovnici BiH su u prvom tromjesečju ove godine putem interneta pazarili robu iz inostranstva vrijednu 692.732 KM, što je za oko 25 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, a na ovaj način građani su se najčešće odlučivali na kupovinu odjeće, obuće i kozmetičkih proizvoda.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, za robu kupljenu putem interneta u inostranstvu ove godine naplaćene su 139.623 marke dažbina, dok su se lani u istom period u budžet slile 193.743 KM.

- Od plaćanja uvoznih dažbina oslobođena je roba zanemarive vrijednosti, sadržana u pošiljci poslatoj iz druge države direktno primaocu u BiH. Robom zanemarive vrijednosti smatra se roba čija je ukupna vrijednost do 300 KM po pošiljci, isključujući alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode, duvan i duvanske prerađevine - rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju Ratko Kovačević.

Dodao je da uobičajeno primanje paketa, u smislu navedenog oslobađanja, podrazumijeva primanje paketa iz inostranstva jednom u toku sedmice.

Izvršni direktor Udruženja građana “OAZA” Trebinje Nedjeljka - Neška Ilijić istakla je da je više faktora uticalo na ovogodišnju onlajn kupovinu stanovnika.

- Pandemija je definitivno glavni razlog. Zbog pandemije su sve kuće, koje se bave onlajn prodajom, podigle cijene robe, dok je korona dodatno smanjila kupovnu moć stanovnika BiH - kazala je Ilijićeva.

Dodala je da zbog pandemije ne miruju ni cijene poštarine, a otpor kod potrošača se u posljednje vrijeme sve više javlja i zbog čestih prevara, ali i nestanka paketa.

Da su se posljedice širenja virusa korona odrazile na internet kupovinu potvrđuje i ekonomista Zoran Pavlović. Prema njegovim riječima, problem sa onlajn kupovinom javio se prije manje od godinu kada je Kina, odakle je stizalo najviše robe, obustavila isporuku za BiH, zbog nesigurnog transporta.

- Tokom pandemije mnogo pošiljki je prilikom transporta nestalo, zbog čega je Kina obustavila isporuku robe u BiH - kazao je Pavlović, koji ne vidi drugi razlog za smanjenje onlajn kupovine.

Banjalučanka Svjetlana Stokanić, koja je i prije pandemije redovno naručivala robu putem interneta iz inostranstva, kaže da joj jesenas nisu stigle dvije pošiljke odjeće.

- Kao obrazloženje administratora stranice dobila sam da se paketima izgubio svaki trag, ali su mi vratili novac - rekla je Stokanićeva i dodala da će jedno vrijeme pričekati sa interenet kupovinom i omiljene komade odjeće potražiti u ovdašnjim radnjama.

Narudžbe

Prema podacima UIO BiH, najviše onlajn narudžbi u prva tri mjeseca ove godine bilo je iz Sarajeva, odakle su stanovnici putem interneta kupili robu vrijednu 381.897 KM. Mostarci su, istovremeno, pazarili proizvode vrijedne 156.553 KM, dok je u Banjaluku, u istom periodu, stigla roba vrijedna 154.281 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana