“Šume RS” stežu kaiš

Marina Čigoja
“Šume RS” stežu kaiš

Banjaluka - Uprava “Šuma RS” postavila je sebi zadatak za ovu godinu da poveća sve vrste prihoda i smanji rashode na najniži mogući nivo kako bi njen kraj dočekali sa zarađenih 4,96 miliona maraka.

Proizvodno-finansijskim planom “Šuma” za ovu godinu predviđeno je da poseban akcenat bude stavljen na minimalizaciju indirektnih troškova proizvodnje, odnosno nematerijalnih i troškova neproizvodnih usluga.

Vršilac dužnosti direktora “Šuma RS” Dragan Grabovac kaže da moraju ostvariti uštede “teške” od 20 do 25 miliona KM.

- Po pet miliona KM planiramo da uštedimo na direktnim troškovima, izvođačima radova, dobavljačima i u okviru materijalnih troškova. To je neophodno da bismo bili stabilni i na vrijeme izvršili obaveze, s obzirom na to da malo kasnimo sa tim - kazao je Grabovac.

U planu se navodi da će zbog nedostatka obrtnih sredstava u dužem periodu neka gazdinstva morati intenzivnije da rade na popravljanju likvidnosti. Za to su predložene mjere štednje, bolja naplata, rješavanje viška radnika i potpuno sprovođenje mjera donesenih 2014. godine.

- Gazdinstva kod kojih je narušena finansijska ravnoteža i ostali relevantni finansijski pokazatelji poslovanja planiraće nižu cijenu rada u skladu sa realnim finansijskim mogućnostima - naveo je Grabovac.

Govoreći o gazdinstvima koja su prošlu godinu završila sa gubitkom, Grabovac je istakao da se čine napori da povećaju proizvodnju kako bi popravili negativne rezultate.

- Ukoliko to ne ispune, rezervna rješenja podrazumijevaju kadrovske promjene u tim gazdinstvima. Direktori moraju da brinu i o izvođaču, dobavljaču i lokalnoj zajednici - naglasio je Grabovac.

“Šume RS” planiraju da u ovoj godini investiraju 33,91 milion KM, što je za čak 149 odsto više u odnosu na prošlu godinu. U ovoj godini u “Šumama” planiraju da nastave i sprovođenje akcionog plana na suzbijanju nezakonitih aktivnosti u sektoru šumarstva i drvne industrije.

Radnici

U planu “Šuma RS” navedeno je da je u procesu izrada novog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta zbog uvođenja vlastitih materijalno-tehničkih sredstava rada i transformacije preduzeća, kojim će se utvrditi višak radnika.

- Određen broj radnika bi se zaposlio putem preraspodjele u postupku proširenja djelatnosti preduzeća podizanjem energetskih plantaža, plantaža ljekovitog bilja i šumskog voća, te racionalizacijom ostalih šumskih proizvoda - navedeno je u planu “Šuma RS” koje zapošljavaju 4.541 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana