Šume kasne sa isporukom sirovine

Marina Čigoja
Šume kasne sa isporukom sirovine

Banjaluka - "Šume Republike Srpske" znatno su poboljšale snabdijevanje drvoprerađivača u posljednje vrijeme, ali i pored toga ugovorene količine nisu u potpunosti dostignute, tvrde pojedini drvoprerađivači u RS.

Drvoporerađivači ističu da je posebno važno da se kontinuitet isporuke nastavi i u idućem periodu.

Vlasnik Drvne industrije "Vukelić" iz Aleksandrovca, kod Laktaša Nikola Vukelić kazao je "Glasu Srpske" da su "Šume RS" do danas ovom preduzeću isporučile tek oko 29 odsto ugovorenih količina, od čega se 50 odsto odnosi na posljednjih mjesec i po.

- Pitanje je da li će i kada oni to ispuniti. Mi smo za pet mjeseci dobili svega 2.500 kubika trupaca i sada kada dostavljaju više količina odjednom imamo problem jer nemamo kapaciteta da prihvatimo 3.000 ili 4.000 kubika. Ne možemo za nekoliko mjeseci postići ono što se treba raditi pola godine - kazao je Vukelić.

Direktor firme "Nova drvna industrija Podgradci" Veljko Beuk kaže da su oni imali problema prvih pet mjeseci kada je  isporuka bila daleko od ugovorene. Kaže da ni sada ugovori nisu u potpunosti ispoštovani, ali da se približavaju tome.

- Imamo ugovore sa šumskim gazdinstvima u Gradišci, Banjaluci i Prijedoru. Za prvih pet mjeseci ŠG "Gradiška" isporučilo nam je oko 70 odsto ugovorenih trupaca, ŠG "Prijedor" oko 20 odsto, a "Banjaluka" 19,4 odsto. Evidentno je, poslije mjera Vlade, da se stanje sa snabdijevanjem trupaca poboljšalo - kazao je Beuk. Naglasio je da problem i dalje predstavlja udaljenost utovara trupaca.

- ŠG "Prijedor" je pet do šest kilometara udaljeno od naše fabrike, ali tu vrlo rijetko dobijamo mogućnost da preuzmemo trupce i često smo usmjereni na šumske uprave u Kozarskoj Dubici, Kostajnici i drugim daljim destinacijama. Takođe, kod ŠG "Banjaluka" imamo utovar u Kneževu i Čelincu umjesto ovom dijelu koji je bliži našem preduzeću. To nam stvara dodatne troškove, a osim toga, naš kamion koji bi dnevno mogao da doveze dvije do tri ture iz Kozare, jedva stigne da doveze jednu iz Kneževa - kazao je Beuk.

Direktor preduzeća "Petroprojekt" iz Bratunca Janko Petrović kaže da se ovo preduzeće snabdijeva na području Srebrenice koje je jedno od boljih šumskih gazdinstava i ističe da tu značajnih problema nije ni bilo.

- Međutim, veći problem je kontinuirani rad. Šumska gazdinstva ne rade deset dana u decembru, pa 20 u januaru, u februaru i martu imamo snijeg tako da se to spoji na tri mjeseca i tu nastaju problemi - naglasio je Petrović.

Sekretar Udruženja drvoprerađivača pri Privrednoj komori RS Lazo Šinik kaže da se situacija znatno poboljšala kada je o snabdijevanju drvoprerađivača riječ.

- Nadam se da će Vlada nastaviti da se angažuje u vezi sa ovim pitanjem i vjerujem da će situacija biti povoljnija nego što je bila - kazao je Šinik.

Premijer RS Aleksandar Džombić rekao je da se radi užurbano kako bi se plan sustigao te da se drvoprerađivači nikada bolje nisu snabdijevali.

- Još nemam informaciju da li se taj plan stigao, ali tražiću je i provjeriti sa svakim drvoprerađivačem da li je zadovoljan, jer imam kontakte sa mnogima od njih - istakao je Džombić i dodao da će se ova informacija razmatrati najkasnije do 20. jula na sjednici Vlade RS, kada će donijeti i adekvatne mjere.

Vlada RS na tematskoj sjednici održanoj 22. juna zaključila je da sva šumska gazdinstva koja imaju ugovore o snabdijevanju finalnih drvoprerađivača do 15. jula moraju sustići plan sječe i isporuke prema finalnim prerađivačima. Drvoprerađivači su se prethodno žalili na lošu isporuku i nepoštovanje ugovora od strane "Šuma RS".

Nadzorni odbor

Novoimenovani Nadzorni odbor "Šuma RS" danas će u Banjaluci održati konstitutivnu sjednicu, a poslije toga trebalo bi da bude održana i redovna sjednica NO na kojoj će biti razmatrani izvještaji "Šuma RS".

Sa direktorom "Šuma RS" Srđanom Ljubojevićem juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana