Sukobi u Atini, štrajk u Portugaliji

Glas Srpske
Sukobi u Atini, štrajk u Portugaliji

ATINA - Grčka policija juče se sukobila sa radnicima najvećeg proizvođača električne energije u zemlji, koji su protestovali zbog uvođenja novog poreza na nepokretnosti, dok je istovremeno u Portugaliji počeo 24-časovni generalni štrajk u znak protesta zbog predloženih oštrih mjera štednje.

Policajci u Atini sukobili su se sa članovima sindikata ispred zgrade firme elektroprivredne firme PPC, a privedeno je 15 lica, među kojima i lider sindikata Nikos Fotopulos, javile agencije.

Grčka vlada je, kako bi smanjila deficit u budžetu, uvela poseban porez na stanove i kuće koji se naplaćuju zajedno sa računima za struju, a ko ne plati tu novu obavezu, isključuje mu se struja.

U sindikatu zaposlenih u elektroprivredi ističu da je to nepravda i da će se "do kraja" boriti protiv te odluke vlade.

U Portugaliji je generalni štrajk prizemljio sve avione i zaustavio javni transport.

Kontrolori leta i zaposleni u lisabonskom metrou su prvi koji su stupili u štrajk, a očekuje se da će se njima pridružiti stotine hiljada drugih radnika, uključujući nastavnike i bolničko osoblje.

Parlament iduće sedmice treba da glasa o planu za smanjenje deficita koji je uslov da bi EU i MMF pružile finansijsku pomoć Portugaliji.

Međunarodna rejting agencija Fič smanjila je rejting portugalskog duga i svrstala ga u kategoriju bezvrijednog zbog visokog duga i slabih ekonomskih perspektiva.

Lideri

Lideri Francuske, Njemačke i Italije juče je trebalo da se sastanu u Strazburu zbog hitnih pregovora o spasavanju evrozone o dužničkoj krizi.

Francuski zvaničnici su ukazali da će lideri pokušati da nađu načine za "ubrzanje" reformi finansijskog upravljanja budući da kriza prijeti da se prenese na Španiju i podrije povjerenje čak i u ekonomije Francuske i Njemačke.

Ministar spoljnih poslova Francuske Alen Žipe pozvao je Evropsku centralnu banku (ECB) da "odigra suštinsku ulogu" u spasavanju zone evra.

`

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana