Sukobi policije i demonstranata

Glas Srpske
Sukobi policije i demonstranata

ATINA - Ispred zgrade parlamenta u centru Atine juče je došlo do sukoba demonstranata i policije, kada su članovi sindikata koje podržava Komunistička partija Grčke počeli da bacaju kamenice i Molotovljeve koktele na pripadnike snaga bezbjednosti.

U Grčkoj je juče nastavljen dvodnevni generalni štrajk, koji je potpuno paralizovao zemlju.

U to vrijeme u parlamentu se održavala rasprava o novim mjerama štednje, o kojima su poslanici trebali da se izjasne sinoć. U njima se predviđa smanjenje plata i penzija, povećanje poreza i  otpuštanje oko 30.000 radnika u javnom sektoru.

Parlament je u srijedu podržao prijedlog tog zakona u prvom čitanju.

Sporni prijedlog zakona izazvao je "štrajk nad štrajkovima", najveći prekid rada u posljednje dvije godine otkako je izbila finansijsko-ekonomska kriza u Grčkoj.

Dvije vodeće sindikalne federacije od srijede održavaju generalni štrajk, koji je brodove zadržao u lukama, zaustavio javni saobraćaj i prizemljio avione. Zatvorene su i prodavnice i škole.

U Atini su i u noći između srijede i četvrtka zabilježeni sukobi policije i demonstranata, poslije nereda u kojima je povrijeđeno najmanje 45 ljudi, od kojih troje civila, prenose agencije.

Stotine mladih razbijali su, pljačkali i palili prodavnice, automobile i nagomilano smeće u Atini, pa su vatrogasci intervenisali cijele noći.

Snage reda upotrijebile su suzavac i šok-bombe da rastjeraju demonstrante, koji su ih gađali kamenicama i komadima mermera i istovremeno bacali Molotovljeve koktele.

Najžešći okršaji bili su u centru prestonice. Zbog povreda je hospitalizovano najmanje 14 policajaca.

Na ulice glavnog grada Grčke u srijedu je izašlo više od 100.000 ljudi, dok sindikati tvrde da ih je bilo čak 200.000, kako bi izrazili ogorčenje zbog plana vlade da usvoji nove mjere štednje zbog ogromnog javnog duga i recesije koja je pogodila zemlju.

Apel

U vladi Grčke apeluju na sindikate i građane da budu strpljivi pošto su mjere štednje jedini put za izlazak iz finansijske krize, najteže u godinama poslije Drugog svjetskog rata.

To je, zapravo, preduslov da se dobije novi kredit od EU i Međunarodnog monetarnog fonda od osam milijardi evra, o čemu će se ovog vikenda raspravljati na samitu Unije u Briselu.

Grčka bi u protivnom bankrotirala, pošto od sredine novembra ne bi mogla da izvršava svoje finansijske obaveze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana