Sukob policije i demonstranta u Atini

RTS
Sukob policije i demonstranta u Atini

Atina - U Ministarstvo rada u centru Atine, upala je grupa demonstranta iz grčkog sindikata PAME, koji podržava Komunistička partija, a policija je intervenisala pendrecima, biber sprejom i suzavcem, prenosi RTS.

Izašavši iz osmospratne zgrade u kojoj se nalazi kancelarija ministra rada Janisa Vrucisa, demonstranti su se sukobili sa policijom koja je u međuvremenu opkolila zgradu i nakratko obustavila saobraćaj u okolnim ulicama, a tom prilikom je pritvoreno tridesetak ljudi.

Grupa demonstranata koja se nalazila ispred Ministarstva pokušala je da spriječi policijsko vozilo da odveze privedene tako što je formirala kordon oko “marice”, ali ih je policija rastjerala.

Kako je javila grčka agencija ANA, dvije privedene osobe su povrijeđene.

Oko 40 pripadnika sindikata PAME, na čelu sa predstavnikom te organizacije Jorgosom Perosom, organizovali su upad u zgradu Ministarstva rada u znak protesta zbog planiranih novih izmjena u sistemu socijalnog osiguranja, zahtjevajući da se sastanu sa ministrom.

Ne zna se da li se Vrucis u trenutku upada nalazio u zgradi, u kojoj je nanesena manja materijalna šteta na osmom spratu, gdje su razvaljena vrata kancelarije i polomljen kancelarijski namještaj.

U međuvremenu, 100-ak demonstranata marširalo je do sjedišta policije u znak podrške privedenim demonstrantima, pod nadzorom policije, dok je veliki policijski kontingent ostao ispred zgrade Ministarstva rada.

Grčka se nalazi u teškoj finansijskoj krizi od kraja 2009. godine, a održava se na površini zahvaljujući spasonosnim pozajmicama drugih članica evrozone i MMF-a.

Zauzvrat, međutim, međunarodni kreditori zatražili su od Vlade Grčke da nametne mjere stroge štednje u vidu smanjenja trošenja i povećanja poreza, što je rezultiralo značajnim smanjenjem plata i penzija i naglim skokom nezaposlenosti.

U druge mjere koje su stupile na snagu ove godine spada i novo smanjenje prihoda od 25 odsto većini zaposlenih u javnim službama, što je dovelo do niza novih protesta.

Zaposleni u saobraćaju u štrajku

Zaposleni u saobraćaju u Grčkoj objavili su 24-časovni protest protiv smanjenja plata i štednji u budžetu.

Prema najavama sindikata, od danas do sutra ujutru biće obustavljen željeznički transport, kao i trajektni prevoz.

U Atini, u kojoj živi četiri miliona stanovnika neće raditi gradski saobraćaj i gradska željeznica, ali će metro i tramvaji normalno saobraćati.

Prošle sedmice Vlada je objavila građansku mobilizaciju za ovu vrstu transporta, pri čemu je vozačima tramvaja i metrovozova zaprijećeno sa hapšenjima i otpuštanjima sa posla ukoliko ne rade.

Istovremeno policija je u jednom depou u Atini razbila na desetine štrajkača koji su zabarakadirani štrajkovali devet dana.

Grčka Vlada najavila je, da će u okviru mjera štednji radnicima u javnom sektoru, gdje pripadaju i zaposleni u javnom prevozu, plate biti smanjene za 25 odsto, a očekuju se i dodatna otpuštanja radnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana