Sukcesori sve bliže dogovoru

Glas Srpske
Sukcesori sve bliže dogovoru

LjUBLjANA - Slovenački ministar za evropska pitanja Mitja Gaspari rekao je juče da su države nasljednice bivše SFRJ bliže novim pregovorima o rješenju pitanja nasljedstva zajedničke države.

- Sada smo bliže tački na kojoj će države nasljednice, nadam se, postići saglasnost. Ponovo smo spremni da poslije 2002. godine pregovaramo na osnovu Bečkog sporazuma koji smo svi potpisali - ocijenio je Gaspari, prenijele su agencije.

On je posjetio da je Savjet Evrope predložio osnivanje zajedničkog fonda u koji bi države nasljednice i Evropska unija uplatile proporcionalno učešće, a iz kojeg bi građanima bila isplaćena štednja.

- Problem deviznih štediša nekadašnje Ljubljanske banke u Hrvatskoj i BiH treba rješavati u okviru pregovora o nasljedstvu bivše SFRJ - smatra Gaspari i naglašava da ovaj problem, koji neki vide i kao pitanje ljudskih prava, mora imati rješenje za isplatu svih štediša.

Gaspari je ocijenio da problem nije moguće riješiti na bilatelarnom nivou, pošto se radi o multilateralnom pitanju nasljedstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana