Sukcesija imovine uslov za pristup EU

Glas Srpske
Sukcesija imovine uslov za pristup EU

BEOGRAD - Potpuno sprovođenje Sporazuma o pitanjima sukcesije imovine bivše SFRJ važna je pretpostavka za pristupanje EU, što je zajednički cilj svih država u regionu, ocijenio je juče u Beogradu predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković prilikom otvaranja sastanaka Stalnog mješovitog komiteta osnovanog po sporazumu o pitanjima sukcesije, javile su agencije.

Cvetković je rekao da će rješenje pitanja vlasništva nad imovinom znatno uticati na veći priliv stranih investicija i brži ekonomski razvoj država regiona.

- Međudržavni odnosi sukcesora u značajnoj su meri unapređeni nakon potpisivanja sporazuma, ali i posle pet godina od njegovog stupanja na snagu, još uvek su nerešena pitanja vraćanja i naknade prava na imovinu pravnim licima i građanima, stanarska prava, pitanje penzija, stare devizne štednje - naglasio je Cvetković i dodao da očekuje da se na ovoj sjednici Stalnog mješovitog komiteta riješe neka od ovih pitanja.

Predstavnik BiH na sjednici Komiteta je ministar finansija BiH Dragan Vrankić, koji smatra da nema potrebe da ijedna zemlja bivše Jugoslavije osporava odredbe iz Sporazuma o pitanjima sukcesije.

- Države nastale na prostoru bivše SFRJ na bazi reciprociteta treba da omoguće ulaz u posjed imovine. Smatram da treba da se ide od sporazuma do sporazuma, kako bi se utvrdili problemi i pronašli načini za njihovo otklanjanje - kazao je Vrankić.

Na sastanku Mješovitog komiteta za praćenje primjene Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ učestvuju predstavnici Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Makedonije.

Imovina

Visoki predstavnik Srbije za sukcesiju Gašo Knežević rekao je da je do sada podijeljeno više od 95 odsto imovine bivše Jugoslavije. Knežević je kazao da je za podjelu ostao manji dio imovine od oko pet odsto, što je uslov da bi se zatvorila knjiga sukcesije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana