Suficit u robnoj razmjeni

Agencije
Suficit u robnoj razmjeni

Banjaluka - Republika Srpska prošle godine je u Austriju izvezla robu u vrijednosti 102 miliona evra, a uvezla robu vrijednu 69 miliona evra, rekao je danas potpredsjednik banjalučke Područne privredne komore Ranko Topić, prenose agencije.

Topić je rekao da je suficit u robnoj razmjeni ostvaren i u 2010. godini, a takav trend nastavljen je i u prva četiri mjeseca ove godine.

- Izuzetno je bitno da nastavimo takav trend izvoza naših proizvoda u Austriju, jer tako omogućavamo dalji razvoj domaće privrede, kao i izlazak naših roba na evropsko tržište - naglasio je Topić tokom sastanka austrijskih i privrednika iz Srpske.

Prema njegovim riječima, ta zemlja imala je velika ulaganja u Srpsku i BiH, naročito u bankarski sektor, kao i u proizvodnju.

Topić je istakao da Privredna komora Srpske ima izuzetnu saradnju sa takvom austrijskom asocijacijom, dodajući da će i Predstavništvo Srpske u Beču biti značajno u daljoj privrednoj saradnji.

On je naveo da postoje primjeri dugoročne saradnje austrijskih i firmi iz Srpske, navodeći kao primjer saradnju bečkog „Franc Kasa” i prijedorske „Mire” koja traje više od 50 godina.

Trgovinski savjetnik Ambasade Austrije u BiH Sigmund Nemeti rekao je da današnjem sastanku prisustvuju predstavnici osam austrijskih firmi, naglasivši da su privredni odnosi Austrije i BiH veoma jaki i da su u porastu, naročito u oblasti lom poslova i metalskoj industriji.

On je rekao da postoji namjera i zainteresovanost austrijskih firmi za uspostavljanje privrednih kontakata na sjeveru BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana