Sudbina Južnog toka zavisi od Ukrajine

Glas Srpske
Sudbina Južnog toka zavisi od Ukrajine

MOSKVA - "Gasprom" je nagovijestio da sudbina gasovoda "Južni tok", koji bi oslobodio Rusiju od tranzita gasa namijenjenog Evropi preko Ukrajine, zavisi od ishoda rusko-ukrajinskih pregovora, koji se nastavljaju 15. januara, prenosi RTS.

Ruski i ukrajinski zvaničnici su prošle sedmice priznali da nisu uspjeli da se dogovore o novim uslovima uvoza ruskog prirodnog gasa, ali je "Gasprom", koji do sada nijednom nije stavio pod sumnju realizaciju "Južnog toka", objavio da način tranzita zavisi od popustljivosti Ukrajine.

- "Južni tok" je oduvijek bio povezan sa Ukrajinom - izjavio je izvršni direktor "Gasproma" Aleksej Miler.

Ruski i ukrajinski mediji podsjećaju da je 20. decembra bord direktora ruskog energetskog giganta saopštio da će "Južni tok" biti završen prema planu, 2015. godine.

Ranije je predsjednik "Gaspromove" filijale "Gaspromeksport" Aleksandar Medvedev rekao da "Južni tok" nije sredstvo pritiska nad Ukrajinom.

Ukrajina od novembra pokušava da kod Rusije izdejstvuje nižu cijenu gasa, od najviše 250 dolara za hiljadu kubnih metara, ali zasad Kijev ne uspijeva da ubijedi Moskvu da revidira uslove ugovora, po kojem je cijena tog energenta u decembru narasla na 400 dolara za hiljadu kubika sa 264 dolara u januaru.

U nedostatku dogovora strane se iz sve snage trude da umire potrošače, uvjeravajući ih da ne postoji konflikt koji bi ugrozio isporuke goriva u Evropu.

Tranzit ruskog gasa u Evropu je zbog "gasnih sukoba" Rusije i Ukrajine prekidan 2006. i 2009. godine, podsjeća Rojters.

"Gasprom" je do sada obećavao da će se "Južnim tokom", koji će biti pušten u rad 2015. godine, južnim regionima Evrope isporučivati do 63 milijarde kubnih metara ruskog gasa zaobilazeći Ukrajinu, pa je čak nedavno i precizirao kopnenu dionicu gasovoda i njenu krajnju tačku.

Kako prenosi Tanjug, analitičari smatraju da dogovor sa Ukrajinom omogućava Rusiji da odustane od ekstraskupog "Južnog toka". Projekat, u kojem Rusija učestvuje sa 50 procenata, zahtijeva ogromne investicije bez osiguranih količina gasa.

Vrijednost "Južnog toka" procjenjuje se na 10-15 milijardi evra, a konačna investiciona odluka bi se, prema planovima, usvojila za godinu. Pored "Gasproma" u projektu učestvuju italijanska energetska kompanija "Eni", francuska EDF i njemačka "Vinteršal".

Odnose Evrope, velikog potrošača ruskog gasa, i "Gasporma" ozbiljno su poremetile rasprave oko visokih cijena gasa iz Rusije, koje su prerasle u sudske istrage i antimonopolske kontrole.

Pored standarda Trećeg energetskog paketa EU, realizaciju "Južnog toka" ugrožava i pozicija Turske, sa kojom Rusija još ne uspijeva da postigne dogovor o izgradnji gasovoda u njenim teritorijalnim vodama.

"Sjeverni tok"

Ruski gasni holding je prije mjesec pustio u rad drugi, više milijardi dolara vrijedan projekat "Sjeverni tok" po dnu Baltičkog mora, koji omogućava direktnu isporuku evropskim potrošačima 27,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje uz mogućnost udvostručenja kapaciteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana