Sudbina EU raspad ili superdržava

Agencije
Sudbina EU raspad ili superdržava

London - Šta će se dogoditi sa Evropskom unijom u budućnosti, teško je reći, ali stručnjaci smatraju da joj preostaju dva izbora - raspad ili superdržava.

Jedan put vodi prema totalnom raspadu evra sa svim političkim i ekonomskim posljedicama koje to povlači sa sobom, dok se drugi, puno svjetliji put, odnosi na prenos bogatstva preko evropskih granica, uz odgovarajući gubitak suvereniteta, piše britanski list "Ekonomist".

Ovo je svojevrsno iskušenje i test za evropsku integraciju iza koje stoji 60 godina dugotrajne istorije i saradnje. Veliki napor radi očuvanja valute smatraće se punovažnim samo ukoliko Evropljani u tom pogledu dijele osećaj zajedničke svrhe. Najviše od svega, ovo je test za Njemačku čiji kancelar Angela Merkel smatra kako je prijetnja od raspada evra zapravo nužna da bi tvrdoglave evropske vlade sprovodile dalje reforme u svojim državama.

U poslednje dvije godine, obilježene krizom, evropski lideri nisu željeli da odaberu neku od pomenutih alternativa, već su naprosto pobjegli od te odgovornosti. Saglasni su sa zadržavanjem evra kao glavne valute, izuzevši Grčku. Evropski dužnici sa juga sjevernjacima sve više zameraju to da im naređuju kako da vode sopstvenu privredu, prenose portali.

Potrebno je brzo reagovati jer vrijeme ističe, a korak prema federalizmu zbunjuje mnoge Evropljane. Sve lošije informacije o poslovanju evropskih banaka izazvale su sumnju kod štediša i investitora pa su oni na oprezu više nego ikad. Sasvim je jasno da evrozoni hitno treba rješenje i jasan plan.

Postavlja se pitanje da li je evro vrijedan spasavanja i koliko se to uopšte isplati? Čak i najtvrdokorniji zagovornici jedinstvene valute sada priznaju da stvari ne stoje dobro, kao i da situacija sa evrom postaje sve gora.

Mnogi smatraju da bi raspad mogao omogućiti pojedinim zemljama da vrate kontrolu nad sopstvenom monetarnom politikom. Zagovornici raspada zamislili su jedan vrlo optimističan scenario, odnosno prijateljsko razdvajanje.

Čak i da cijeli proces s raspadom bude besprijekorno izveden, banke i preduzeća širom kontinenta bi se raspali jer im se stanja u domaćem i inostranom bilansu više naprosto ne bi poklapala. To bi pokrenulo tužbe, a vlade s deficitom bile bi primorane na brutalno smanjenje potrošnje ili štampanje veće količine gotovine.

"Ekonomist" ističe kako je dobrovoljno napuštanje evrozone vrlo nepromišljeno te je spasavanje evra i unije poželjno naspram raspada i kraha cijele Evrope.

Imigranti

Ministarstvo unutrašnjih poslova Britanije priprema plan za eventualni priliv imigranata iz Grčke u slučaju propasti evra. Britanski ministar unutrašnjih poslova Tereza Mej rekla je da su "u toku radovi" na zabrani evropske imigracije u slučaju finansijske propasti.

Osiguravajuća kuća "Lojd" iz Londona smanjila je zbog krize izloženost evrozoni "na najmanju moguću mjeru" i pripremila se za kolaps evropske valute, izjavio je direktor ove kompanije Ričard Vord.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana