Subvencije za preduzeća pogođena nepogodama

Marina Čigoja
Subvencije za preduzeća pogođena nepogodama

BANjALUKA - Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS raspisaće danas Javni poziv za dodjelu sredstava po osnovu subvencija za podsticaj izvoza firmama koje su pogođene prirodnim nepogodama ili drugim događajima.

Ministarstvo industrije izdvojiće za ove namjene tri miliona maraka.

Pravo prijave na javni poziv imaju preduzeća koja su pretrpjela štetu usljed poplave ili požara, koji su se desili od 1. januara 2010. godine do 7. aprila ove godine.

- Pravo da apliciraju imaju i preduzeća koja zbog građanskih nemira u pojedinim državama, a koji su se desili poslije 1. januara ove godine, nisu realizovala ili su djelimično realizovala ugovorene poslove za plasman gotovih proizvoda ili usluga na inostrano tržište - dodaju u Ministarstvu.

Dodjela podsticaja izvršiće se na osnovu rang-liste firmi koje su podnijele zahtjeve, a koju usvoji Vlada RS i rješenja o dodjeli sredstava ministra industrije, energetike i rudarstva.

Iznos sredstava koja se mogu odobriti po jednom privrednom subjektu utvrdiće se na osnovu broja i iznosa podnesenih prijava, te ukupnog iznosa sredstava za raspodjelu.

- Sredstva koja se mogu odobriti po jednom privrednom subjektu iznose maksimalno do 40 odsto od iznosa procijenjene štete ili neostvarenog izvoza, s tim da ukupni iznos ne može preći 500.000 maraka - naglasili su u Ministarstvu.

Preduzeće kojem budu odobrena sredstva po osnovu ovog javnog poziva, ne može ponovo biti korisnik subvencija koje dodjeljuje Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva u 2011. godini.

Uslovi

Osim pretrpljenih šteta, preduzeća moraju ispunjavati i druge uslove.

- Na Javni poziv mogu se prijaviti preduzeća sa sjedištem u RS, koja se bave proizvodnjom ili proizvodno-uslužnom djelatnošću za potrebe izvoza, i imaju učešće izvoza u ukupnom poslovnom prihodu za 2010. godinu više od 15 odsto, kao i da su na kraju prošle godine zapošljavali na neodređeno vrijeme više od 30 radnika - kažu u Ministarstvu industrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana