Subvencije za bolji položaj izvoznika

Marina Čigoja
Subvencije za bolji položaj izvoznika

BANjALUKA - Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević potpisao je juče ugovore o dodjeli sredstava za podsticaj izvoza sa direktorima 110 preduzeća iz RS, dok će sa preostalih 105, kojima su subvencije takođe dodijeljene, ugovori biti potpisani danas, a firmama će biti dodijeljeno ukupno 14.074.000 maraka.

Od toga će 88 preduzeća sa završenim projektima dobiti 6,967 miliona maraka, sa projektima koji su u toku njih 118 dobiće 6,365 miliona KM, a sa novim projektima devet preduzeća će dobiti 741.000 KM.

- Ove godine se za podsticaj prijavio rekordan broj preduzeća, njih 334. Sredstva su dodijeljena potpuno transparentno, a spisak svih koji su dobili podsticaj objavljen je na sajtu Vlade RS - kazao je Kovačević.

Ugovor o podsticaju sa Ministarstvom juče su, između ostalih, potpisali i predstavnici preduzeća "Standard" iz Prnjavora i "Dubikoton" iz Kozarske Dubice, koji su dobili po 232.000 KM, preduzeće "Savoks" iz Milića, koje je dobilo 150.000 KM, te "Milkus" iz Pala kojem je dodijeljeno 85.000 KM.

Predstavnik preduzeća "Standard" Mile Saradžić istakao je da će dodijeljeni podsticaj imati veliki značaj za ovo preduzeće koje se bavi drvopreradom.

- Sredstva ćemo iskoristiti za proširenje proizvodnje i proizvodnih kapaciteta. Ove godine počinjemo četvrti investicioni ciklus, tako da će nam ova sredstva svakako dobro doći, jer imamo namjeru da budemo prisutni i na tržištu RS, s obzirom na to da smo do sada bili sto odsto orijentisani na izvoz - istakao je Saradžić.

Direktor preduzeća "Dubikoton" Dražen Vidović istakao je da su u posljednje tri godine tokovi na svjetskim tržištima bili jako teški te da će se tek u 2012. u potpunosti reflektovati na RS i BiH.

- S obzirom na to da ovo preduzeće pripada niskoprofitabilnom sektoru - tekstilnoj industriji u stalnoj smo borbi sa tehnološkim inovacijama i konkurencijom sa zemljama sa Dalekog i Bliskog istoka. Zbog toga su sredstva koja smo dobili jako značajna - rekao je Vidović.

Ova sredstva imaće veliki značaj i za preduzeće "Savoks" iz Milića, a direktor preduzeća Savo Šarac istakao je da su oni dobili podsticaj za proizvodnju eko-peleta.

Direktor preduzeća "Milkus" iz Pala Milomir Kusmuk istakao je da je ovo preduzeće, koje se bavi reciklažom sekundarnih sirovina, mnogo učinilo na očuvanju životne sredine. On je izrazio zahvalnost Vladi, jer je na ovaj način podstakla privrednike i pomogla im u daljem radu.

Uslovi

Uslovi koje su preduzeća morala da ispune da bi dobila podsticaj su da se bave proizvodnjom ili proizvodno-uslužnom djelatnošću, da su ostvarili izvoz u prethodnoj godini, da su opravdali utrošak sredstava po konkursu iz prethodnih godina, da izmiruju sve obaveze prema radnicima i državi i drugi uslovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana