Stvoriti uslove za veća ulaganja

Glas Srpske
Stvoriti uslove za veća ulaganja

SARAJEVO - Za BiH je od vitalnog značaja pitanje dolaska velikih kompanija koje bi djelovale u oba entiteta i pomagale formiranju ovdašnjeg složenog tržišta.

Rekao je ovo juče u obraćanju učesnicima dvodnevnog "Sarajevo biznis foruma" ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko, prenijela je Srna.

On je kao primjer naveo iskustvo ruske kompanije "Optima grupa" koja se sastoji od Rafinerije Brod i Fabrike ulja Modriča, koja, uprkos svjetskoj ekonomskoj krizi, nastavlja da sistematično radi na uspostavljanju proizvodnje u naftnoprerađivačkim preduzećima i pokušava da proširi svoje prisustvo u oba entiteta.

- Ovo je ozbiljan doprinos jačanju jedinstva države BiH, te odgovara interesima svih naroda u BiH. Ruska državna kompanija "Zarubežnjeft" nastavlja da ispunjava svoje obaveze za restauraciju naftne industrije u BiH zahvaljujući podršci Vlade Ruske Federacije. Iz tog razloga očekujemo uzvratne korake od vlasti u BiH - rekao je Bocan-Harčenko i dodao da se nada da će u BiH biti stvoren povoljan ambijent, ne samo za ruske, nego za sve strane investitore.

Naglašavajući da je neophodno obratiti pažnju na mnogobrojne poteškoće sa kojima se suočavaju investitori u BiH, ruski ambasador u BiH je rekao da aktivnosti ruskih kompanija i drugih inostranih investitora u BiH značajno opterećuju poreski organi i Konkurencijski savjet.

On smatra da ovaj forum ne bi trebalo da postane samo mjesto za prezentaciju projekata u BiH nego da se bavi i pitanjem poboljšanja uslova za strane investicije u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić rekao je da BiH ohrabruje strana ulaganja i nudi stranim investitorima da nađu svoje mjesto u njenom razvoju.

- Pripremljeno je 157 projekata koji će biti predstavljeni, u vrijednosti od 11,5 milijardi evra. Njih 40 odnosi se na oblast energetike, 33 na infrastrukturu, 48 na turizam i 36 je za oblast poljoprivrede - rekao je Silajdžić.

"Sarajevo biznis forum", koji organizuju "Bosna benk internešnel" i grupa Islamske banke za razvoj, okupio je oko 600 investitora.

Stabilnost

Predsjednik Vlade Turske Redžep Taip Erdogan istakao je da su, kada je riječ o inostranim ulaganjima, bitne bezbjednost i stabilnost.

Naglasivši da podstiče poslovne ljude iz Turske da ulažu u BiH, Erdogan je poručio da u BiH mora da postoji i finansijska disciplina, jer bez toga nema ni stranih investicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana