Stvorena najveća berza na svijetu

Glas Srpske
Stvorena najveća berza na svijetu

NjUJORK, FRANFURT - Berze u Frankfurtu i Njujorku objavile su juče da su postigle dogovor o udruživanju, čime je stvorena najveća berzanska grupacija na svijetu.

Spajanje kompanija treba da učvrsti Frankfurt i Njujork kao berzanske centre, a svaka od kompanija nastaviće da posluje pod svojim imenom, javile su agencije.

Nova kompanija biće u 60-odstotnom vlasništvu akcionara njemačke berze, dok će Njujorška berza imati 40 odsto akcija.

Izvršni direktor još neimenovane nove kompanije biće sadašnji direktor berze u Njujorku Dankan Niderojer, koji je odbacio spekulacije da Frankfurtska berza zapravo preuzima moćnu, ali tehnološki zastarjelu, Njujoršku berzu.

- Smatramo da ovo povezivanje predstavlja novi korak u postavljanju budućih temelja za ovu industriju - kazao je Niderojer.

Njemačko-američko spajanje pridružiće Frankfurtsku berzu tržištima hartija od vrijednosti u Njujorku, Parizu, Amsterdamu, Briselu i Lisabonu.

- Time se stvara najveća svjetska berzanska grupacija, vodeći globalni igrač u trgovanju derivatima i upravljanju rizikom, te najveće i najpoznatije tržište za prikupljanje kapitala i trgovanja akcijama - saopšteno je iz upravnih odbora dviju berzi.

Ovom fuzijom biće ostvarene uštede od oko 300 miliona evra.

Interes

Analitičari navode da sinergija dvaju tržišta kapitala nije najvažniji razlog stvaranja takve mega - berze.

- Ovakva klasična tržišta vrijednosnim papirima već dugo su pod pritiskom da snize svoje troškove kako bi izdržala trku sa alternativnim tržištima - trgovinom preko interneta - smatraju analitičari.

Drugi razlog je, dodaju, i izazov koji čitav Zapad čeka pred sve snažnijim Dalekim istokom. Frankfurtu je dodatni motiv i sve glasnije razmišljanje na Starom kontinentu o uvođenju novih, strožih pravila protiv finansijskih spekulanata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana