Sturnaras: Grčka u velikoj opasnosti od bankrota

Agencije
Sturnaras: Grčka u velikoj opasnosti od bankrota

Strazbur - Grčka je u “veoma velikoj” opasnosti od bankrota, upozorio je u Strazburu grčki ministar finansija Janis Sturnaras i pozvao partnere iz Evropske unije da prepoznaju granice do kojih njegova zemlja može da riješi svoje dužničke probleme, prenose agencije.

Ministar Sturnaras je u utorak u Evropskom parlamentu, na pitanje šta bi se dogodilo ukoliko sljedeće sedmice Grčka ne dobije dugo odlaganu isplatu nove tranše pomoći, odgovorio da bi se “dogodio bankrot.”

- Moramo da budemo veoma oprezni. Naši partneri vrše pritisak na nas da preduzmemo mjere koje smo ranije prihvatili u zamjenu za finansijsku pomoć. Međutim, trenutno je rizik od bankrota veoma velik. Moramo da budemo oprezni, za sve postoje granice - prenijela je Sturnarasovu ocjenu francuska novinska agencija AFP.

Ministri finansija evrozone nisu ni u utorak na sastanku u Briselu donijeli konačnu odluku o isplati sljedeće tranše pomoći Grčkoj od 31 milijarde evra, već su odlučili da 20. novembra održe novi sastanak na tu temu.

Predsjedavajući sastancima ministara finansija evrozone, Žan-Klod Junker, izjavio je nakon sastanka da je Grčka ostvarila veliki napredak u ispunjenju ciljeva sniženja javnog duga i budžetskog deficita, ali je dodao i da zvanična Atina treba da primijeni još neke dodatne mjere.

Junker je istakao kako će učiniti sve da odluka o isplati nove tranše pomoći Grčkoj bude donijeta na sastanku sljedeće sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana