Studentski krediti sve više traženi

Dragana Keleč
Studentski krediti sve više traženi

BANjA LUKA - U bankama širom Republike Srpske od početka ove akademske godine vlada mnogo veće interesovanje za studentske kredite u odnosu na prošlu godinu.

U Unikredit banci kažu da se studentima odobravaju krediti do 5.000 maraka na period od pet godina.

- Kamatna stopa na ove kredite od lani se nije mijenjala, tako da na kredite od jedne do pet godina iznosi 9,85 odsto, dok su krediti do godinu bez kamate - kažu u Unikredit banci.

Objašnjavaju da je studentima za odobravanje kredita potrebna kopija indeksa, kao i sudužnik koji je kreditno sposoban, ili jemac u slučaju da student ili njegov sudužnik nisu kreditno sposobni.

Hipo Alpe-Adria banka odobrava kredite za školarine redovnim studentima i postdiplomcima koji su državljani BiH, za školovanje u zemlji ili inostranstvu.

- Ove godine vlada veće interesovanje za studentske kredite u odnosu na prošlu godinu. Maksimalan iznos kredita je 15.000 maraka, sa rokom otplate do pet godina - rekla je zamjenik voditelja Odjeljenja za poslovanje sa stanovništvom Hipo banke Snježana Čolić i dodala da kamatne stope za studentske kredite iznose 10,75 odsto, a za studente i postdiplomce koji su korisnici Hipo tins štednje kamatna stopa je 10,5 odsto.

U Rajfajzen banci ističu da se kamatna stopa od 10,49 odsto za studentske kredite u ovoj banci nije mijenjala od prošle godine, te da je zbog toga ovo jedan od najtraženijih proizvoda banke.

- Maksimalan iznos kredita za studente je 40.000 maraka. Ako student nije u radnom odnosu, potrebno je da ima sudužnika koji ima redovna mjesečna primanja i dva kreditno sposobna jemca - kažu u Rajfajzen banci i naglašavaju da je maksimalan rok otplate kredita sedam godina, uključujući grejs period od 54 mjeseca, koji omogućava studentima da vraćaju samo kamatu na iskorišćeni dio kredita, a glavnicu kredita po završetku školovanja.

Pogodnosti

Većina banaka u Srpskoj studentima i postdiplomcima, osim kredita, besplatno otvara i studentski tekući račun, kao i VISA karticu. Pojedine banke kreditiraju i kupovinu laptop računara za studente, postdiplomce, profesore i asistente.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana