Strujni udar prijeti regionu

RTS
Strujni udar prijeti regionu

Beograd - Poslije rekordnih cijena naftnih derivata, i cijena struje potresa region, ali i većinu evropskih zemalja, prenosi RTS.

Neke susjedne zemlje najavljuju poskupljenje od maja ili juna. Srbija ima najnižu cijenu struje u Evropi i iz EPS-a uvjeravaju da neće biti poskupljenja bar do oktobra, kada odlučivanje cijeni preuzima Agencija za eneregetiku.

Struja je već mjesecima glavna tema u Crnoj Gori, a posljednjih dana i u Hrvatskoj, gdje elektroprivreda traži poskupljenje od 22 odsto.

Vlada Hrvatske je saglasna, ali će procenat sigurno biti manji.

- Sasvim sigurno ako je odobreno 13  i po odsto poskupljenje prije dvije godine koje nije realizovano do danas i sasvim sigurno će biti iznad toga. Naravno da Vlada ne može uticati na svjetske cijene – rekao je potpredsjednik Vlade Hrvatske Radomir Čačić.

U tamošnjoj elektroprivredi obrazlažu da uvoz struje košta jer je, zbog suše, manja proizvodnja u hidroeletranama.

Mirela Klanac iz “Hrvatske elektroprivrede” kaže da je poznato da su cijene ostalih energenata vrlo fleksibilne i da rastu, zbog čega rastu i troškovi HEP-a.

Kilovat - čas hrvatska domaćinstva plaćaju oko devet i po evrocenti, a cijena struje nije promjenjena od jula 2008. godine. 

Sindikati traže od Vlade da spriječi poskupljenje jer će to dodatno ugroziti standard stanovnika.

Od zemalja Evropske unije, najjeftiniji kilovat - čas, oko devet evrocenti, imaju stanovnici Bugarske, ali su im i najmanje plate. Najskuplju struju imaju najbogatije zemlje, Norveška, Belgija i Njemačka, gdje kilovat - čas košta 20 do 30 evrocenti.

U Srbiji je prosječna cijena struje oko pet i po evrocenti.

- Što se tiče cene mi smo na dnu svih lestvica i Evrope i regiona. To je sada igra između ekonomske moći i platežnne sposobnosti kupaca i nužne potrebe da energetska preduzeća opstanu i imaju neki održivi razvoj – rekla je Ljiljana Hažibabić iz Agencije za energetiku.

Evropski analitičari upozoravaju da narednih godina cijene struje neće mirovati.

Poskupljenja su neminovnost jer potrošnja godišnje raste od tri do pet odsto i na tržištu je već manjak struje. 

Evropska unija traži da se od poskupljenja zaštite najsiromašniji stanovnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana