Stroži uslovi rada zatvaraju pekare

Marijana Miljić
Stroži uslovi rada zatvaraju pekare

BANjALUKA - Potpunom primjenom pravilnika o minimalnim tehničko-tehnološkim uslovima koje moraju da ispunjavaju objekti za proizvodnju pekarskih proizvoda, najveći broj pekara u Republici Srpskoj biće zatvoren.

Upozorili su na to juče članovi Udruženja pekara Republike Srpske poslije sastanka u Banjaluci sa predstavnicima Inspektorata, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, te Privredne komore RS.

Predsjednik Udruženja pekara Republike Srpske Saša Trivić rekao je da je na sastanku raspravljano o primjeni više pravilnika koji se odnose na rad pekara.

- Ovim pravilnicima predviđeno je, između ostalog, da svaka pekara ima školovanog pekara i tehnologa, što većina radnji ne bi mogla da ispoštuje, jer na našem tržištu nema dovoljno lica sa ovim stručnim spremama - rekao je Trivić.

On kaže da bi 90 odsto pekara, zbog nemogućnosti da ispune uslove predviđene pravilnicima, moralo da bude zatvoreno.

- Ako bi inspektori kažnjavali pekare zbog neispunjavanja uslova iz ovih pravilnika, stanovnici Srpske ostali bi bez hljeba - kazao je Trivić.

Istakao je da će idućih dana sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, te inspekcijskim organima i predstavnicima Privredne komore razgovarati o izmjenama i prilagođavanju pravilnika.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Vid Kopanja rekao je da bi potpuna primjena pravilnika o minimalnim tehničko-tehnološkim uslovima koje moraju da ispunjavaju objekti za proizvodnju pekarskih proizvoda i punionice pića trebalo da počne u decembru.

- Sigurno će doći do određenih izmjena ovih pravilnika, ali u granicama koje ne narušavaju ova dokumenta kao pravna akta - rekao je Kopanja.

Dodao je da će nastojati da naprave kompromis sa pekarima, kako bi im bilo olakšano poslovanje.

Inspekcija

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Administrativne službe grada Banjaluka Novak Petraš rekao je da nijedna pekara u Srpskoj nije upisana u centralni registar, kao i da nijedna pekara ne bi ispunjavala uslove za proizvodnju pekarskih proizvoda koji su propisani pravilnicima.

- Razlozi da se od Ministarstva poljoprivrede zatraži odgađanje potpune primjene ovih pravilnika za još tri mjeseca su opravdani i poželjno je da se u ovom roku razmotre izmjene uslova koje pekari moraju da ispune - kazao je Petraš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana