Stroža pravila za datume objavljivanja solventnosti u EU

Agencije
Stroža pravila za datume objavljivanja solventnosti u EU

Brisel - Vodeće svjestke rejting-agencije, koje posluju u Evropi, ubuduće neće moći da objavljuju snižavanje ili povećavanje rejtinga država u terminima koje same odaberu, već će to činiti u najavljenim rokovima i isključivo petkom. Prema novim propisima EU, "Standard-Purs", "Mudis i Fič" i ostale svjetske rejting-agencije moraju navesti datume kada će objaviti reviziju rejtinga država.

Ranije su te agencije mogle provoditi i objavljivati revizije kreditnih rejtinga prema vlastitom nahođenju, zbog čega su ih svojevremeno funkcioneri evrozone optužili za produbljivanje dužničke krize, jer su snižavale rejtinge pojedinim zemljama u kritičnim trenucima.

Sve tri velike rejting-agencije morale su do početka ove godine da objave kalendare svojih procjena rejtinga.

Prvih nekoliko mjeseci ove godine biće puno rejting-objava. U prvom tromjesečju biće objavljena revizija rejtinga za osam država EU koje trenutno imaju negativne izglede.

Cilj novih pravila jeste da proces revizije rejtinga bude transparentniji i da bude smanjen udarac koji velike agencije zadaju državama snižavajući im rejtinge.

Prema novim pravilima, agencije će moći da revidiraju rejtinge država van datuma navedenih u kalendaru jedino u ekstremnim slučajevima - kada padnu vlade ili državne finansije pretrpe znatne promjene, a i tada će taj potez morati detaljno da obrazlože.

Propisano je da se rejtinzi država moraju objavljivati petkom, i to sat vremena prije ili nakon zatvaranja berze - navode mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana