Strogi uslovi za firme iz RS

Marina Čigoja
Strogi uslovi za firme iz RS

BANjALUKA - Iako je bilo pokušaja za saradnju sa kompanijom “Fijat automobili Srbija”, još nijedno preduzeće iz Republike Srpske nije ispunilo rigorozne kriterijume ove fabrike.

Probna proizvodnja u pogonima najvećih “Fijatovih” dobavljača trebalo bi da počne 15. marta.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je da je određen broj preduzeća u organizaciji Komore još prije dvije godine išao u Kragujevac kako bi se upoznao sa načinom rada i uslovima koje moraju ispuniti da bi mogli da sarađuju sa ovom kompanijom.

- Međutim, još nijedno od domaćih preduzeća nije ispunilo rigorozne uslove “Fijata” - kazao je Blagojević.

Među preduzećima koja su išla na razgovore su “Mreža netvrok” iz Dervente, “Fusol” iz Nevesinja, Rafinerija ulja Modriča, “Panaflkes” iz Bijeljine, “Kovnica” iz Bileće, kao i “Čajavec fabrika signalnih uređaja” iz Laktaša.

Generalni direktor Fabrike ulja Modriča Pero Duguć kaže da ovo preduzeće može da ispuni zahtjeve “Fijata”, te da su i dalje zainteresovani za saradnju sa njima.

- Na sastancima koje smo imali sa njima ranije nismo uspjeli da se dogovorimo oko cijene. Što se tiče tehničkih uslova mi ih sigurno ispunjavamo, i u tom smislu smo konkurentni. S obzirom na to da je najavljen početak probne proizvodnje pokušaćemo ponovo sa njima da ostvarimo kontakt i da vidimo kakve su mogućnosti za saradnju - kazao je Dugić.

Direktor preduzeća “Fusol” Momčilo Vučetić kaže da je saradnja sa “Fijatom” jedini izlaz za preduzeća iz ove oblasti u RS.

- U suprotnom sve ove fabrike veoma teško će opstati. Mi smo više od 30 godina kooperant fabrike automobila iz Kragujevca i posljednjih deset godina smo čekali da ponovo uspostavimo saradnju. U nekoliko navrata smo imali razgovore sa predstavnicima fabrike “Fijat automobili Srbija”, ali mislim da oni nemaju interes za saradnju  - istakao je Vučetić.

On je naglasio da bi Vlada RS trebalo da napravi sporazum sa “Fijatom” u Torinu, kao što je to uradila Srbija.

El zero

Fijatov model “el zero” koji će se proizvoditi u Kragujevcu svoje će zvanično predstavljanje doživjeti na Salonu automobila u Ženevi.

Prema nezvaničnim informacijama, izgled “srpskog” “fijata” je najbliži dizajnu koji je napravio specijalizovani milanski automobilski časopis “Četiri točka”. Prednji dio podsjeća na “topolino”, a krov na “mini moris”. U prodaji će se naći u drugoj polovini iduće godine, a nezvanično se može čuti da će koštati oko 14.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana