Strane kompanije žele da ulažu u RS

Nada Branković
Strane kompanije žele da ulažu u RS

BANjA LUKA - Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac kaže da su mnoge strane kompanije među kojima su njemački "RW Power AG", norveški "Statkraft", ruski "Inter Rao" i druge, zainteresovane za ulaganja u energetski sektor u Srpskoj.

- Resursi koje imamo, posebno u hidropotencijalu, kao i  mineralni resursi naša su velika prednost. Ambiciju da postanu lideri u energetskom sektoru imaju sve balkanske zemlje i sve će krenuti ili su već krenule u borbu za svaki projekat - istakao je Puhalac.

Dodao je da se nove investicije u energetski sektor već očekuju.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva kažu da u Srpskoj u posljednjih 25 godina nije izgrađen niti jedan značajniji energetski objekat, iako postoji veliki broj pripremljenih studija, projekata i izvršenih pripremnih radova.

- Sistem u kome toliko godina nije uloženo ništa u nove objekte ne može u nedogled da posluje i radi prema očekivanju. Novi objekti su ono što treba "Elektroprivredi RS" i Srpskoj, jer je energetika polje u koje su spremni da investiraju velike kompanije i gdje će banke radije plasirati svoj novac - izjavio je Puhalac.

Istakao je da je idejno rješenje za korišćenje hidroenergetskog potencijala rijeke Drine na nivou projekta za HE Gornja Drina, odnosno Buk Bijela niska, te hidroelektrana Sutjeska, Foča i Paunci završeno.

- Studija opravdanosti bi trebalo da bude okončana u februaru iduće godine nakon čega će se uraditi i revizija Studije. Ukupna snaga navedenih objekata prema idejnom rješenju je oko 264 megavata sa predviđenom investicijom od oko 434 miliona evra - kaže Puhalac.

Tek kada se sva dokumentacija kompletira, dodao je, i pribave se odgovarajuće saglasnosti, biće poznato ko je ili ko su partneri sa kojima će se ući u realizaciju, dok će "Elektroprivreda RS" u tim projektima biti prisutna kao vlasnik u procentu uloženih sredstava.

Zakon

Puhalac je naglasio da se dodatni podsticaj i mogućnost za realizaciju energetskih projekata otvara i kroz Zakon o javno-privatnom partnerstvu čije donošenje se očekuje početkom 2009. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana