Stranci opreznije ulažu u BiH

Marijana Miljić
Stranci opreznije ulažu u BiH

Banjaluka - Strane investicije u BiH u prošloj godini iznosile su 460,6 miliona maraka, što je pad za oko 17 miliona u odnosu na godinu ranije, a smanjenom interesu investitora za domaće tržište kumovale su i česte političke krize.

Prema podacima Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) strana ulaganja u BiH za devet mjeseci prošle godine iznosila su svega 274,3 miliona maraka, što znači da su porasla za čak 186,3 miliona maraka u posljednjem, četvrtom kvartalu.

Iz FIPA pojašnjavaju da je u prva tri kvartala zabilježen pad stranih investicija i da se situacija normalizovala tek od oktobra.

- Posljednji kvartal je koliko-toliko popravio katastrofalno stanje iz drugog i trećeg tromjesečja. I pored povremenih perioda političke krize i nestabilnosti u BiH nastavićemo intenzivan rad s potencijalnim stranim investitorima - naveli su u FIPA.

Ekonomska analitičar Zoran Pavlović je rekao da su u BiH administrativne procedure za bilo koji posao poprilično duge, što destimuliše investitore.

- Zbog toga, vrlo često, zahtjevi investitora prolaze kroz šumu dokumenata i procedura. Dešava se i da zahtjevi stranih ulagača budu odobreni u posljednji tren, ne bi li se samo ispoštovala obaveza administracije da posao završi u nekom definisanom roku. Mislim da je to jedan od osnovnih razloga što smo u četvrtom kvartalu imali veći iznos stranih ulaganja - kazao je Pavlović i dodao da BiH ima i dalje nizak nivo priliva stranog kapitala i da se situacija kada je riječ o tom pitanju neće popraviti ni ove godine.

Naglasio je da strane investitore često odbija i nestabilna politička situacija u BiH.

- Samo informacija da će BiH ponovo tužiti Srbiju za genocid u medijima se pominjala dva mjeseca. To je sigurno uticalo i na pojedine investitore da ne ulažu na naše tržište, već da potraže neko drugo - zaključio je Pavlović.

Budžet

U izvještaju o radu FIPA za 2016. godinu navedeno je da su programske zadatke realizovali u skladu sa programom.

- Urađen je i plan javnih nabavki za 2016. godinu, koji je predvidio sprovođenje 16 procedura, te četiri vanplanske procedure. Odobreni budžet za 2016. godinu iznosio je 1,45 miliona KM - navedeno je u izvještaju Agencije.

Strane investicije u posljednjih šest godina

* 460,6 miliona - 2016.

* 477 miliona - 2015.

* 780 miliona - 2014.

* 407 miliona - 2013.

* 601 milion - 2012.

* 699 miliona - 2011.

* 600 miliona - 2010.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana