Strana ulaganja smanjena za polovinu

Marina Čigoja
Strana ulaganja smanjena za polovinu

BANjA LUKA - Strane investicije u BiH u tri kvartala ove godine iznosile su 228 miliona evra, što je za 56 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, podaci su Agencije za promociju stranih investicija u BiH (FIPA).

Prema izvještaju FIPA za devet mjeseci ove godine u BiH je najviše uložila Slovenija i to 46,3 miliona evra.

- Austrija je uložila 36,9 miliona evra, Hrvatska 13,9, Rusija 12,8 miliona i Njemačka 10,2 miliona evra - ističu u ovoj agenciji.

Iz FIPA navode da je najveći investitor bila austrijska Rajfajzen banka sa uloženih 25,5 miliona evra, dok je na drugom mjestu slovenačka firma "Energogrup", sa 20 miliona evra.

- Ruska "Optima grupa" kupila je lanac benzinskih pumpi "Zovko" iz Žepča za 12,7 miliona evra, dok je slovenački "Tuš" u ovoj godini otvorio tri nova poslovna objekta u Istočnom Sarajevu, Doboju i Modriči, čija je ukupna vrijednost 11,8 miliona evra - navode u FIPA.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci Vujo Vukmirica kaže da je pad investicija u BiH očekivan, te da su strane investicije u periodu krize opale u cijelom svijetu.

- Ni u jednoj zemlji u svijetu investicije nisu rasle u periodu krize. U BiH je to posebno izraženo zbog složene političke i ekonomske situacije i opreza investitora, pa je taj pad veći nego u drugim zemljama - istakao je Vukmirica.

Objasnio je da manji broj investicija, obično za posljedicu ima pad proizvodnje, a to dalje znači smanjenje zaposlenosti, plata i na kraju pad standarda stanovništva.

U narednom periodu, kaže profesor Vukmirica, očekuje se da će se stanje popraviti i da će investicije biti veće.

- Očekujem da će se stanje popraviti u cijelom svijetu i u okruženju, pa bi samim tim i kod nas broj stranih ulaganja mogao biti povećan - naglasio je Vukmirica.

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH ističu da će strana ulaganja u narednom periodu najvećim dijelom zavisiti od plana privatizacije u FBiH i njegove realizacije.

- Najveće kompanije, poput BH Telekoma, neće biti uskoro privatizovane, što znači da se ne mogu očekivati spektakularne investicije, poput one u Telekom Srpske - kažu u Komori.

Proizvodnja

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH ističu da bez ulaganja i pokretanja potpuno novih projekata, prije svega proizvodnih, nema nikakvog razloga za optimizam u povratak inostranih ulagača. Oni navode da ulaganja u strane trgovačke centre ili poslovne zgrade banaka u stranom vlasništvu upućuju na potpuno izvjestan i dugoročan odliv novca iz BiH, produbljivanje ekonomske eksploatacije u BiH, kao i zaostajanje u razvoju i dodaju da u budućnosti treba podržati domaće ulagače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana