Štrajkuju kontrolori leta u Francuskoj

Glas Srpske
Štrajkuju kontrolori leta u Francuskoj

PARIZ/BERLIN - Zbog štrajka kontrolora leta u Francuskoj je juče otkazano više stotina letova, što je izazvalo kolaps avio-saobraćaja širom zemlje.

Polovina letova otkazana je na pariskom aerodromu "Orli" i četvrtina na aerodromu "Šarl de Gol", prenijele su agencije.

Štrajk koji će trajati do subote, 27. februara, organizovalo je pet sindikata u znak protesta protiv jedinstvene evropske politike u avionskom saobraćaju, čiji je jedan od ciljeva modernizacija kontrole letova. Članovi sindikata tvrde da su njihova radna mjesta i status zbog toga ugroženi.

Poslije nepunog dana obustave letova njemačkog avio-prevoznika "Lufthanze", piloti i kompanija uspjeli su u utorak uveče pred sudom za radno pravo u Frankfurtu da se dogovore da štrajk bude prekinut do 8. marta.

Piloti traže od "Lufthanze" da im garantuje sigurnost radnih mjesta u Njemačkoj i žele da spriječe da kompanija sve više letova prebacuje na inostrane, jeftinije kompanije čiji je vlasnik.

Predstavnici "Lufthanze", kojima je štrajk već nanio milionske gubitke, najavili su da su spremni da sa pilotima razgovaraju i o tome da se u tarifni ugovor unesu odredbe o garantovanju radnih mjesta u Njemačkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana