Štrajkom traže isplatu šest plata

Dragana Keleč
Štrajkom traže isplatu šest plata

BANjALUKA - Radnici preduzeća "Farmland" iz Nove Topole stupiće danas u štrajk upozorenja, dok su za 1. mart najavili generalni štrajk zbog toga što već šest mjeseci nisu primili plate niti su im uplaćeni doprinosi za zdravstveno i penzijsko osiguranje.

- Platu nisam dobila već šest mjeseci, a o doprinosima za zdravstveno i penzijsko osiguranje i da ne govorim. Niko od radnika i ne zna kada su posljednji put uplaćeni. Primorani smo da štrajkom tražimo svoja prava, jer nemamo od čega da živimo - priča jedna radnica firme "Farmland".

Predsjednik Sindikata "Farmlanda" Perica Bajić rekao je da ovo preduzeće ima oko 100 zaposlenih, koji su u veoma teškoj poziciji jer ne mogu da ostvare svoja prava, kao i zbog loših poteza rukovodstva.

- Nemamo ovjerene zdravstvene knjižice, pa ne možemo kod ljekara. Nemamo ni novca da kupimo sebi lijekove, a kamoli da odemo na pregled u privatnu zdravstvenu ustanovu - istakao je Bajić.

Naglasio je da oko desetak domaćinstava u "Farmlandu" ima po dva zaposlena člana, tako da su ove porodice još više ugrožene.

- Samo tražimo svoja prava, koja smo svojim radom zaslužili, jer se trenutno nalazimo na rubu egzistencije - dodao je Bajić.

Predsjednik Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije RS Jovan Jovanović rekao je da je prošle sedmice bio u "Farmlandu", gdje je razgovarao sa rukovodstvom preduzeća, predsjednikom Sindikata opštine Gradiška i predsjednikom Sindikata "Farmlanda" o postojećim problemima i njihovom rješavanju.

- Rukovodstvo preduzeća "Farmland" obećalo je još u prošli petak da će biti regulisana bar jedna plata radnicima. Međutim, to nije ispunjeno, zbog čega je sindikat jasno rekao da će, ako im do danas do deset časova ne bude uplaćen novac, održati štrajk upozorenja odnosno da će, ako im do 29. februara ne bude uplaćena druga plata, krenuti u generalni štrajk -  kazao je Jovanović.

Direktor "Farmlanda" Mladenko Topalović, kao i jedan od vlasnika ove firme Dragan Vasiljević nisu prisustvovali sastanku sa predstavnicima sindikata prošle sedmice na kojem je glavna tema bila rješavanje i ostvarivanje prava radnika.

Ni poslije mnogobrojnih poziva "Glasa Srpske", juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt s njima.

Gubici

Značajan dio imovine preduzeća "Farmland" iz Nove Topole nalazi se pod hipotekom. Preduzeće je 2010. poslovalo sa gubitkom od 3,3 miliona maraka, a računi društva bili su blokirani u četiri navrata, navodi se u revizorskom izvještaju ovog preduzeća koji je uradila revizorska kuća "EF revizor", koja je finansijskim izvještajima "Farmlanda" dala mišljenje sa rezervom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana