Štraj­ka­čke pa­ro­le pre­kri­le Akro­polj

Glas Srpske
Štraj­ka­čke pa­ro­le pre­kri­le Akro­polj

ATI­NA - De­mon­stran­ti u Ati­ni ju­če su pa­ro­la­ma pre­kri­li Akro­polj, naj­sla­vni­ji spo­me­nik zemlje, u znak pro­tes­ta zbog no­vih oš­trih vla­di­nih mje­ra štednje, ko­je bi zemlju tre­ba­lo da izvu­ku iz ogro­mnih du­go­va.

Sto­tinjak de­mon­stra­na­ta iz Grčke ko­mu­nis­ti­čke par­ti­je pro­bi­li su zaključa­ne ka­pi­je Akro­polja i na be­de­me dre­vne tvrđa­ve is­ta­kli pa­ro­le na grčkom i en­gles­kom je­zi­ku: "Na­ro­di Evro­pe - Us­taj­te".

Grčka vla­da obja­vi­la je no­ve mje­re smanjena tro­ško­va do kra­ja 2012. go­di­ne u vi­si­ni od 30 mi­li­jar­di evra da bi osi­gu­ra­la pa­ket po­mo­ći od Me­đu­na­ro­dnog mo­ne­tar­nog fon­da i drža­va čla­ni­ca evro­zo­ne u izno­su od 110 mi­li­jar­di evra.

No­ve mje­re pre­dvi­đa­ju smanjenje pen­zi­ja i pla­ta za­po­sle­nih u ja­vnom se­kto­ru, kao i do­da­tne po­re­ze, ja­vi­le su agen­ci­je.

Drža­vni či­no­vni­ci, uključu­ju­ći nas­ta­vni­ke u ško­la­ma i bol­ni­čko osoblje, po­če­li su ju­če 48-ča­so­vni štrajk. Na po­je­di­nim uli­ca­ma Ati­ne do­šlo je i do su­ko­ba de­mon­stra­na­ta i po­li­ci­je.

Ra­dni­ci u pri­va­tnom se­kto­ru tra­ba­lo bi da­nas da im se pri­dru­že u ge­ne­ral­nom štraj­ku ko­ji će, ka­ko se oče­ku­je, za­us­ta­vi­ti sve po­slo­ve ši­rom Grčke i pa­ra­li­sa­ti avi­on­ski i ja­vni pre­voz. Vla­sni­ci pro­da­vni­ca ka­žu da će ta­ko­đe obus­ta­vi­ti rad i za­tvo­ri­ti radnje na je­dan dan.

Pod du­gom od 300 mi­li­jar­di evra i budžet­skim de­fi­ci­tom od 13,6 od­sto bru­to druš­tve­nog proi­zvo­da, Grčkoj je prva tran­ša po­mo­ći ne­op­ho­dna pri­je 19. ma­ja ka­da za na­pla­tu do­spi­je­va 8,5 mi­li­jar­di evra njenih de­se­to­go­dišnjih ob­ve­zni­ca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana