Štrajk u Bi-Bi-Siju

Glas Srpske
Štrajk u Bi-Bi-Siju

LONDON - Članovi Nacionalnog sindikata novinara započeli su u petak 48-časovni štrajk u medijskoj kući Bi-Bi-Si (BBC) zbog predloženog plana reforme penzija, prenijele su agencije.

Emisija "Tudej" na radio stanici "Bi-Bi-Si Radio 4" u petak nije emitovana, a predstavnici sindikata kažu da će štrajk uticati i na većinu ostalih informativnih emisija.

- Mnogi poznati voditelji nisu se pojavili na poslu, kao ni izvještači i producenti - rekli su u sindikatu.

Spor novinara i uprave proističe iz plana Bi-Bi-Sija da smanji penzijski deficit od 1,7 milijardi evra, tako što će se zaposlenima odbijati jedan odsto više novca za penzije nego do sada.

- Bi-Bi-Si predlaže duže radno vrijeme i veće doprinose zaposlenih, ali i manje penzije, što je neprihvatljivo - kažu u Nacionalnom sindikatu novinara.

Sindikat je kategorički odbio predloženu reformu penzijskog programa, nazivajući je pljačkom koja je nametnuta zaposlenima u sklopu rješavanja globalne ekonomske krize.

Generalni direktor Bi-Bi-Sija Mark Tompson navodi da je penzijska reforma posljednja ponuda menadžmenta i da dublje promjene nisu moguće bez dodatnog opterećenja onih koji plaćaju licence britanskom javnom servisu, što je, prema njegovim riječima, neprihvatljivo.

Generalni sekretar sindikata, koji ima 4.100 članova u Bi-Bi-Siju, Džeremi Dir rekao je da je za njih ovo neprihvatljivo.

- U više navrata isticali smo da se radi o krađi penzija, a uprava nam do sada nije ostavila nikakav izbor već da preduzmemo akciju i odbranimo ono što nam pripada - rekao je Dir.

Sindikat je sljedeći dvodnevni štrajk najavio za 15. novembar.

Osoblje

Tehničko i osoblje koje radi u produkciji programa Bi-Bi-Sija prihvatilo je izmijenjeni penzijski program, koji im je ponudio menadžment kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana