Štrajk prizemljio hiljade aviona

Agencije
Štrajk prizemljio hiljade aviona

Berlin - Njemački avioprevoznik "Lufthanza" otkazao je danas većinu domaćih, evropskih i dugih letova sa šest njemačkih aerodroma zbog štrajka osoblja.

Od gotovo 1.800 planiranih letova, saobraćalo je svega 20 kraćih i 12 dugih letova, prenijele su agencije.

Iz Frankfurta, koji je glavno čvorište "Lufthanze" i najveći njemački aerodrom, obavljeno je svega šest od ukupno 50 letova, a iz Minhena su poletjela tri aviona, umjesto 17.

Zbog štrajka je otkazana i redovna linija Sarajevo - Minhen - Sarajevo.

Sindikat "Verdi", koji zastupa 33.000 zaposlenih u njemačkom nacionalnom avioprevozniku, stupio je u jednodnevni štrajk, pošto je posljednja runda pregovora o platama završena neuspjehom.

Sindikat "Verdi" traži za zaposlene koji rade na aerodromima, te za dio kabinskog osoblja, povećanje plate za 5,2 odsto. Traži i garancije za radna mjesta.

Sindikat navodi da je poslije trećeg kruga pregovora "Lufthanza" predložila porast plata između 0,4 i 0,6 odsto za godinu.

"Lufthanza" je prošle sedmice odbacila zahtjev sindikata za povećanje plata zaposlenima za 5,2 odsto.

Sukob oko plata prijeti da izazove haos u transportu širom Njemačke i dolazi mjesec nakon što je "Lufthanza" bila primorana da otkaže gotovo 700 od 1.800 letova zbog poludnevnog štrajka upozorenja.

Sljedeća runda pregovora između rukovodstva "Lufthanze" i zaposlenih zakazana je za 29. april.

Iz kompanije je saopšteno da je štrajk neosnovan.

- Ovaj štrajk je besmislen, posebno imajući na umu da su još ranije dogovoreni datumi pregovora u vezi sa platama - rekao je portparol "Lufthanze".

Kratki štrajkovi upozorenja su uobičajena praksa u Njemačkoj, a njihov cilj je povećanje pritiska na poslodavce.

Refundacija

Putnici "Lufthanze" pozvani su da se o letovima informišu na internet stranici njnjnj.lufthansa.com. Avionske karte otkazanih letova mogu da se refundiraju ili zamijene za druge letove, odnosno za vozove, objavila je kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana