Štrajk paralisao Veliku Britaniju

Glas Srpske
Štrajk paralisao Veliku Britaniju

LONDON - Oko dva miliona radnika u javnom sektoru Velike Britanije počelo je juče cjelodnevni štrajk zbog reformi penzionog sistema.

To je najveći štrajk u posljednjih nekoliko decenija, javio je Bi-Bi-Si, nazivajući ga "štrajkom generacije".

Širom zemlje organizovano je više od 1.000 skupova, a štrajkuju škole, bolnice, aerodromi, luke, kancelarije vlade.

Jednodnevna obustava rada pogodila je sudove, centre za zapošljavanje, komunalne službe, pogranične službe.

Ljutiti zbog penzione reforme štrajkači kažu da će sada morati raditi duže prije nego što odu u penziju i davati veće doprinose svaki mjesec za račune.

Monika Hirst, pedagog i samohrana majka, rekla je da su vladine mjere štednje ostavile ljude bez opcija, osim one da izađu i protestuju.

- Ne želim da izgubim platu za taj dan, ali nemamo izbora, jer smo satjerani u ćorsokak - kaže Hirst.

Vlada Dejvida Kamerona, međutim, ne vidi druge mogućnosti osim ove pred izazovima ekonomije Velike Britanije.

Britanska vlada je saopštila da se demonstracijama neće postići ništa i pozvala je na dalje razgovore o najavljenim reformama.

Državni sekretar britanske vlade Frensis Mod ocijenio je da su protesti pogrešni.

- Dok se razgovori nastavljaju, pozvao bih radnike u javnom sektoru da sami prouče ponudu umjesto što slušaju retoriku sindikalnih vođa - rekao je Mod, ocijenivši da je riječ o "vrsti penzija koju tek poneko u privatnom sektoru može da uživa".

Ministar finansija laburističke vlade u sjenci Rejčel Rivz rekla je da ta partija na podržava proteste.

- Ne podržavamo štrajk, jer štrajk je znak neuspjeha. Ali, takođe smatramo da vlada mora da pruži nešto više slabije plaćenim radnicima u javnom sektoru. Oni su upravo vidjeli da će njihove plate u suštini biti zamrznute na još dvije godine. Razumijemo zašto oni štrajkuju, jer je u suštini riječ o povećanom poreskom opterećenju radnika u javnom sektoru - rekla je Rivzova.

Kameron sprovodi četvorogodišnji plan smanjenja potrošnje u ukupnom iznosu od 126 milijardi američkih dolara.

On se nada da će rezanje troškova u javnom sektoru redukovati dugove, za koje kaže da su napravili njegovi prethodnici prije izbora 2010. godine.

Britanski nacionalni ekonomski prognostičar predvidio je u utorak da će 710.000 radnih mjesta biti izgubljeno u javnom sektoru do 2017. godine pod vladinim mjerama smanjenja potrošnje.

Grčka

Grčka je juče ostala bez dnevnih listova nakon što su novinari javnih i privatnih medija stupili u 24-časovni štrajk zahtijevajući da se zaustave otpuštanja i hitno potpiše kolektivni ugovor.

Novinari se protive i smanjenju plata u okviru strogih mjera štednje u zemlji. Državne televizijske i radio-stanice ne emituju program. U Grčkoj danas počinje 24-časovni štrajk zaposlenih u državnom i privatnom sektoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana