Strah od recesije potopio akcije

Glas Srpske
Strah od recesije potopio akcije

LONDON/TOKIO - Cijene evropskih akcija juče su oštro pale, poslije prethodnog pojeftinjenja akcija u Aziji i smanjenja kursa evra prema dolaru na trosedmični minimum, zbog straha od nove recesije u SAD i dužničke krize u evrozoni.

Podaci o situaciji na američkom tržištu rada ukazuju da u najmoćnijoj svjetskoj ekonomiji tokom avgusta nije došlo do rasta broja zaposlenih.

Dužnička kriza u Evropi takođe ne jenjava i ukoliko se dalje proširi mogla bi, prema ocjeni eksperata, da natjera vlade na "radikalna rješenja".

- U takvoj atmosferi investitori će se vjerovatno uzdržati od rizičnijih ulaganja - predviđa šef istraživačkog tima kompanije "UBS velt menadžment" u Singapuru Dominik Šnajder, prenijele su agencije.

U ranoj trgovini na evropskom tržištu kontinentalni indeks akcija STOKS 50 opao je 1,9 odsto, dok su nacionalni pokazatelji kretanja cijena akcija u Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji "potonuli" u rasponu od 1,3 do oko dva procenta.

Istovremeno je na berzi u Tokiju japanski Nikei indikator cijena akcija izgubio 1,9 odsto vrijednosti, dok je regionalni - MSCI - indeks opao još više - za tri procenta.

Ukoliko se ima u vidu da je u petak poslovanje na njujorškom Volstritu zaključeno sa padom cijena akcija od približno dva procenta, jasno je da se globalno tržište akcija trenutno nalazi u "negativnoj teritoriji".

Međutim, predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je juče u Australiji da ne očekuje da evrozona ponovo sklizne u recesiju, ocijenivši da su Evropska unija i zona evra "jake i elastične".

Barozo je naglasio potrebu jačanja međunarodnog monetarnog sistema i nastavljanja reforme regulisanja finansijskog sistema kako bi se spriječile bilo kakve buduće ekonomske krize.

- Ne predviđamo recesiju u zoni evra. Najnovije prognoze Komisije pokazuju da će biti ostvarivan rast, preciznije umjereni rast - rekao je on komentarišući saopštenje međunarodne agencije za kreditne rejtinge "Standard i Purs" (S&P) da ekonomsko usporavanje u drugom kvartalu povećava rizik od ponovne recesije u zoni evra, ali i da bi taj monetarni region trebalo da je izbjegne ostvarivanjem slabog ekonomskog rasta u ovoj godini.

S&P je snizio prognozu ovogodišnjeg rasta u evrozoni na 1,7 odsto, sa ranije projektovanih 1,9 procenata.

Ruske banke

Banka Rusije procijenila je da bi ruske banke mogle pretrpjeti gubitke po hartijama od vrijednosti od 350 milijardi rubalja (12 milijardi dolara) ukoliko bi došlo do ozbiljnog šoka usljed dužničkih problema u članicama evrozone, ali ne sumnja u njihove sposobnosti da izađu na kraj sa tim problemima, saopštio je predstavnik ruske centralne banke Sergej Mojsijev.

- Glavna prijetnja nam ne stiže iz SAD, već sa tržišta evrozone, zbog tržišnog rizika po portfelj vrijednosnih hartija - rekao je Mojsijev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana