Štrabag ugrozio državni interes Crne Gore

Glas Srpske
Štrabag ugrozio državni interes Crne Gore

PODGORICA - Javno preduzeće Regionalni vodovod Crnogorskog primorje raskinulo je ugovor sa austrijskom kompanijom "Štrabag" o gradnji vodovoda u Budvi, jer je taj izvođač nesavjesnim radom doveo u pitanje realizaciju projekta i ugrozio državni interes, javljaju crnogorski mediji.

Zredsjednik UO Miodrag Pejović rekao je da su na gradilištu zatekli pravu anarhiju.

- "Štrabag" je imao podizvođače koje je veoma loše koordinisao. Kulminacija njihovih prevara bila je kada su nam dostavili plan da će dionica biti završena do 12. septembra. Poslije 15 dana to su demantovali i više nisu htjeli da kažu koji su to rokovi završetka, već samo da će završiti posao u "razumno vrijeme" - kazao je Pejović.

Ukupna vrijednost ugovorenog posla bila je 17,1 milion evra, a ugovor je raskinut uz saglasnost Vlade Crne Gore.

Tehnički direktor i rukovodilac nadzora optužio je "Štrabag" za opstrukciju i diverziju na gradilištu koje finansira Svjetska banka, a Vlada učestvuje sa 62 odsto.

Rekao je da je bilo i diverzija na gradilištu, kao što je potapanje 200 metara cjevovoda.

Vodovod je aktivirao bankarsku garanciju od 1,8 miliona evra i poslao Rajfajzen banci u Beču, ali su je oni osporili odlukom bečkog Okružnog suda, iako je na prvi poziv bezuslovna.

Pohvale Banjolučanima

- Uputio bih pohvale kompaniji "Integra" iz Banje Luke, koja je odgovorna za dionicu od 26,6 kilometara, kao i kompaniji "Gintaš" iz Turske, užičkom "Jedinstvu i austrijskoj "Alpini" - rekao je Pejović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana