Stopa nezaposlenosti u evrozoni rekordno niska

Tanjug
Stopa nezaposlenosti u evrozoni rekordno niska

Brisel - Nezaposlenost u 17-članoj evrozoni dostigla je u maju rekordan nivo, saopštio je danas Evropski zavod za statistiku, Evrostat.

Stopa nezaposlenosti u evropskoj monetarnoj uniji porasla je u maju za 0,1 odsto na 12,1 odsto, što je novi rekord, poslije revizije iz prethodnog mjeseca, naveo je Evrostat, nekoliko dana nakon što su lideri EU na samitu u Briselu obećali akciju da se smanji broj nezaposlenih, prenijela je agencija Frans pres.

U evrozoni je u maju bez posla bilo 19,22 miliona ljudi, odnosno 67.000 više nego u aprilu.

Na nivou cjelokupne EU, nezaposlenost je u maju mirovala na 10,9 odsto, što ne nudi mnogo nade da će uskoro biti okončana socijalna kriza u brojnim zemljama, navodi Evrostat.

Zavod takođe navodi da je inflacija u evrozni u junu ubrzala na 1,6 sa 1,4 odsto iz prethodnog mjeseca, što je stopa koja je ispod granice EU od nešto ispod dva odsto.

Podaci o privrednom rastu u evrozoni će sljedećeg mjeseca pokazati da li je ekonomija monetarne unije ostala u recesiji i u drugom ovogodišnjem kvartalu.

Nezaposlenost u Austriji najniža u EU

Stopa nezaposlenosti u Austriji porasla je u junu na 6,5 sa 6,3 odsto iz maja, nakon četiri uzastopna mjeseca u padu, pokazali su danas zvanični podaci u Beču.

Prema podacima Evropskog zavoda za statistiku, koji ima drugačiju osnovu za obračun, nezaposlenost je u Austriji u aprilu, koji je posljednji mjesec za koji su dostupni podaci, iznosila 4,9 odsto, što je najniža stopa u Evropskoj uniji, prenosi agencija Frans pres.
;Austrijska privreda, međutim, nije napredovala od prvog kvartala 2012, budući da slabi uslovi u ostatku evrozone utiču na traznju austrijskog izvoza.

Nezaposlenost u Italiji najviša od 1977.

Nezaposlenost u recesijom pogođenoj Italiji skočila je u maju na 12,2 odsto, što je najviši nivo u posljednjih 36 godina, pokazali su preliminarni podaci Italijanskog zavoda za statistiku, Istata.

Istat navodi da stopa nezaposlenosti nije bila tako visoka od prvog kvartala 1977, prenosi italijanska novinska agencija ANSA.
U Italiji je u maju bez posla bilo 3,14 miliona ljudi, 56.000 više nego u aprilu i gotovo pola miliona odnosno 480.000 više u odnosu na maj 2012, navodi zavod.
Nezaposlenost među mladima od 15 do 24 godine starosti pala je za 1,3 odsto na mjesečnom nivou na 38,5 odsto u maju, ali je bez posla i dalje skoro četvoro od deset mladih ljudi, dodaje Istat.

Na godišnjem nivou, nezaposlenost među mladima je porasla za 2,9 odsto, pa je bez posla bilo 647.000 mladih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana