Štižu nova ulaganja u Luku Šamac

Tanja Šikanjić
Štižu nova ulaganja u Luku Šamac

BANjALUKA - U "Luci" Šamac, koja je jedina luka u Republici Srpskoj otvorena za saobraćaj, u prvih šest mjeseci ove godine iz brodova je pretovareno 17.821.924 tone robe, dok je u cijeloj 2010. godini pretovareno 7.070.837 tona robe pristigle vodnim putem.

Istakao je to juče ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović prilikom posjete "Luci" Šamac i najavio nova ulaganja u "Luku".

- Promet pretovara u ovoj luci raste, iako taj promet još nije dostigao obim prometa koji je ostvaren 2008. godine. Međutim, u odnosu na prošlu godinu, obim prometa je znatno povećan - istakao je Čubrilović.

Dodao je da je u planu i proširivanje kapaciteta "Luke", te da će dio sredstava Svjetske banke, koje bi BiH trebalo da dobije 2013. godine biti uložen za osposobljavanje većeg dijela rijeke Save.

- S ciljem većeg korišćenja vodnog saobraćaja na prostorima jugoistočne Evrope akcenat je stavljen na modernizaciju plovnih puteva, tako da je Svjetska banka odobrila značajna sredstva za osavremenjavanje plovnog toka na Savi - naglasio je Čubrilović.

Napomenuo je da je "Luka" Šamac osposobljena i za noćni rad.

Prilikom Čubrilovićeve posjete istaknuto je da je, iako prevoz robe vodnim putevima predstavlja najpovoljniji i najisplativiji vid saobraćaja, trenutno, usljed zapuštenosti i neuređenosti plovnog puta Save, prevoz robe i putnika daleko ispod nivoa ostvarenog devedesetih godina prošlog vijeka.

U 2010. godini u RS je bilo 26 riječnih brodova i 532 čamca, pretovar robe se obavljao u "Luci" Šamac i pristaništu u Rafineriji Brod, a prevoz putnika se obavljao samo na skelskim poprečnim prelazima u Srpcu i Crnjeljevcu kod Bijeljine.

U 2011. godini ostala su četiri tovarišta i dvije lokacije za eksploataciju riječnih nanosa kojima nisu istekle saobraćajne saglasnosti.

Minić

Nedeljko Čubrilović je tokom posjete Šamcu razgovarao i sa načelnikom ove opštine Savom Minićem.

- Proširivanje luke predstavljalo bi značajan pomak za razvoj opštine - naglasio je Minić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana