Stižu najmanje četiri ponude za Telekom

Glas Srpske
Stižu najmanje četiri ponude za Telekom

BEOGRAD - Na tenderu za prodaju 51 odsto akcija "Telekoma Srbija" očekuju se najmanje četiri ponude, rekao je šef radne grupe Vlade Srbije za prodaju kompanije Vuk Đoković.

On je kazao da je status zvaničnih ponuđača na tenderu dobilo šest kompanija, i to "Telekom Austrija", "Dojče telekom", "Turksel", "Amerika movil", "Veder investments" i "Frans telekom", prenijele su u petak agencije.

- Ne očekujemo da se svih šest kompanija jave na tender, ali mislimo da imamo četiri ozbiljna ponuđača - kazao je Đoković.

Dodao je da se nada da će čitava transakcija u vezi sa prodajom i isplatom novca biti završena početkom jeseni.

- Vlada Srbije početkom februara dobila je zvaničnu potvrdu da je grčki OTE, vlasnik 20 odsto akcija, spreman da uđe u zajedničku prodaju udjela u kompaniji - rekao je Đoković i naglasio da se trenutno sa grčkom stranom pregovara mogućnost zajedničke prodaje 51 odsto kompanije.

- Država će prodati 31 odsto "Telekoma" ako OTE odluči da proda svih 20 odsto akcija koje posjeduje - dodao je Đoković.

Podsjetio je da je minimalna cijena od 1,4 milijarde evra za 51 odsto "Telekoma Srbija" zadovoljavajuća i za OTE.

Istakao je da će Vlada Srbije zadržati više od 20 odsto akcija u "Telekomu", te da će učestvovati u upravljanju.

Srpski mediji navode da je "Frans telekom" već odustao od učešća na tenderu te da će to učiniti i "Amerika movil", koja se interesuje za kupovinu kompanije u Poljskoj.

Aukcija

Vuk Đoković kaže da bi desetak dana poslije 21. marta, kada ističe rok za dostavljanje ponuda, trebalo da bude bude održana aukcija na kojoj bi se nadmetale zainteresovane kompanije.

- Pobijediće onaj ko bude dao najveću ponudu i načelno potpiše ugovor - kazao je Đoković i dodao da je za završetak čitave transakcije potrebno da se dobiju i regulatorne dozvole s obzirom na to da "Telekom" posjeduje kompanije i u Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana