Stižu investitori sa tri kontinenta

M. Čigoja, S. Dakić
Stižu investitori sa tri kontinenta

BANjALUKA - Učešće na investicionoj Konferenciji koja će se održati sutra i prekosutra u Banjaluci i na Mrakovici do sada je potvrdilo 350 investitora iz Amerike, Azije i Evrope.

U Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS istakli su da su dolazak u Banjaluku potvrdili investitori iz Sjeverne Amerike, Rusije, Kine, Meksika, Italije, Izraela, Velike Britanije, Holandije, Mađarske, Njemačke, Švajcarske, Češke, Slovenije, Slovačke, Srbije, Hrvatske, Finske.

- Pored investitora svoje učešće potvrdili su predstavnici ambasada, diplomatsko-konzularnih predstavništava, kao i predstavnici srpskog privrednog kluba "Privrednik" - navode u Ministarstvu.

Konferencija je investicionog karaktera i na njoj će se prezentovati mogućnosti ulaganja u četiri sektora i to energetika, metalska industrija, turizam i prerada hrane.

Tokom pripreme za Konferenciju posebna pažnja je posvećena opštinama i gradovima u RS. Na Konferenciji će se predstaviti opštine među kojima su Banjaluka, Mrkonjić Grad, Višegrad, Trebinje, Kozarska Dubica i Prijedor.

Grad Banjaluka predstaviće "Održivi energetski akcioni plan" i "Toplifikacioni sistem grada" koji će biti i sastavni dio prezentacije Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, koje organizuje skup.
- Banjaluka će samostalno predstaviti projekat revitalizacije tvrđave Kastel - rekla je šef Odsjeka za razvoj, evropske integracije i investicije u Administrativnoj službi grada Ljubica Milanović, koja je napomenula da će, u okviru ovog projekta, posebno biti predstavljena cjelina jedan koja podrazumijeva izgradnju luksuznog hotela.
Ona je dodala da će grad prezentovati i projekat garaža.
Opština Mrkonjić Grad tražiće investitora za Fabriku vijaka "Mrkonjić Grad" u kojoj je krajem prošle godine uspješno završen stečajni postupak, a većinski vlasnik sa 62 odsto kapitala je Vlada RS. Ova fabrika je jedini proizvođač vijčanih proizvoda u BiH, a prije rata bila je jedan od najvećih proizvođača vijčanih proizvoda na prostoru bivše Jugoslavije.

Direktor Ilija Marakanović kaže da očekuje mnogo od Investicione konferencije, s obzirom na to da preduzeće nema dugovanja prema zaposlenim, dobavljačima i RS.

Opština Prijedor će, osim prezentacije industrijske zone "Celpak", predstaviti i projekte iz oblasti energetike i proizvodnje hrane, saopšteno je iz Prijedorske agencije za ekonomski razvoj "PREDA-PD". Javno preduzeće "Toplana" predstaviće se na konferenciji sa dva projekta ukupne vrijednosti 4,4 miliona evra, od kojih se jedan odnosi na zamjenu kotla, a drugi na proizvodnju peleta. Preduzeće "Žitoprerada" iz Omarske predstaviće se sa projektom proizvodnja namjenske smješe brašna za specifične vidove hljeba i peciva, čija je vrijednost milion evra.

Generalni pokrovitelj konferencije je predsjednik RS Milorad Dodik.

Razvojna agencija

Na Konferenciji će učestvovati i predstavnici banjalučke Gradske razvojne agencije koji će predstaviti Tehnološki biznis park, Sajamski centar, Stadion, Logistički distributivni centar, te Zelenu elektranu, kao i predstavnici Javnog preduzeća "Depot" koji će predstaviti projekat "Mehaničko-biološki tretman otpada", te druge projekte za koje investitori imaju interes.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana