Stiže zlatno doba za gas

Glas Srpske
Stiže zlatno doba za gas

PARIZ - Povećana potražnja za gorivom i paralelna povećana proizvodnja mogle bi da označe početak zlatnog doba za gas, prenose evropski mediji zaključak najnovijeg izvještaja Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

Potražnja za gasom mogla bi do 2030. da nadmaši onu za ugljem i gotovo se izjednači s potražnjom za naftom, procjenjuju u Međunarodnoj agenciji za energetiku.

Prognozu obrazlažu neizvjesnom budućnošću nuklearne energije. Glavni pokretači rasta biće Kina i Sjedinjene Američke Države, predviđaju u agenciji.

- Obilna ponuda, snažna tržišta u nastajanju i neizvjesnost u vezi s nuklearnom energijom ukazuju na istaknutu ulogu gasa u međunarodnoj energetskoj mješavini - stoji u izvještaju.
Kina će u idućim godinama nastojati da koristi čistije energente i to će vjerovatno znatno povećati potražnju za gasom.
- Od ukupno 20 najzagađenijih gradova u svijetu njih čak 16 nalazi se u Kini, pri čemu je zagađenje uglavnom povezano s proizvodnjom struje u termoelektranama - kaže Fatih Birol iz IEA.
Dodao je da Kina zbog toga ulaže napore da gas dobrim dijelom zamijeni ugalj u proizvodnji električne energije.
Što se tiče potražnje u SAD, u IEA navode očekivanja da će 60 odsto tamošnjih termoelektrana biti zatvoreno u idućih 20 godina.

- Velike su šanse da će znatan dio tih elektrana zamijeniti one s pogonom na gas - izjavio je Birol.

Potrošnja

Kina trenutno troši gotovo istu količinu gasa kao i Njemačka, ali s obzirom na potencijal za rast njena bi potrošnja do 2035. mogla da nadmaši onu cijele Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana