Stiže “ciklus sudnjeg dana”

Agencije
Stiže “ciklus sudnjeg dana”

Moskva - Svjetska ekonomija je dospjela u "ciklus sudnjeg dana", kada joj nikakav rast neće pomoći da se razračuna s dugovima i počne novi život, upozorili su ekonomisti, javile su agencije.

- Do novog talasa krize nije daleko, a političari se i dalje pretvaraju da vide svjetlost na kraju tunela i da znaju kako će da nas spasu - ukazali su Piter Bun iz Londonske ekonomske škole i Sakmon Džonson iz Sloan škole za menayment Tehnološkog instituta Masačusets (MIT).

Neodgovorno ponašanje regulatora finansijskog tržišta i najvećih banaka umnogome je bilo pokretač sadašnje krize, a umjesto da ih kazne, vlade i centralne banke su reagovale sve novim i novim ulivanjem novca i "razvezivanjem ruku" finansijskih regulatora, prenijeli su portali.

Rezultat takve politike je poguban - Grčka, Portugalija i Irska opstaju na račun novca Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Uz to je i situacija u Italiji i Španiji i dalje teška.

Kada je kriza 2007-2008. tek počinjala, mnogi ekonomisti su ukazivali da je ulivanje novog novca bezumno, ali se njihovi glasovi nisu čuli u horu onih koji su tražili od vlada i centralnih banaka sve nove i nove programe pomoći.

Sada je, međutim, situacija obrnuta. Obilje finansijskih instrumenata regulatora ocjenjuje se kao glupost, a povećanje količine slobodnog novca na tržištima smatra se bezumljem.

Po Bunu i Yonsonu, "ciklus sudnjeg dana" ponovo dobija na snazi - zaoštravaju se problemi u Japanu i SAD, a pri tom političari u objema zemljama ne pokazuju veću zabrinutost, što, takođe, izaziva strahovanje.

Ponovni "ciklus sudnjeg dana" će najvjerovatnije opet najžešće udariti po već nastradaloj Evropi i pri tom još jače nego ranije, upozorili su autori. Finansijski sistem zemalja evrozone izaziva sve veću zabrinutost, s obzirom na to da nema ekonomskog rasta, a programi za smanjenje buyetskih rashoda ostaju neispunjeni.

Po Bunu i Yonsonu, evrozona sada predstavlja glavnu prijetnju svjetskom finansijskom sistemu.+++

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana