Štikle skupljaju prašinu

Milijana Latinović
Štikle skupljaju prašinu

BANjALUKA - Fabrike obuće u Republici Srpskoj, koje zapošljavaju hiljade radnika, prošlu godinu završile su “na infuziji”, jer je pandemija virusa korona i do 20 odsto smanjila obim posla i modne cipele ostavila na lageru.

Prema podacima domaćih obućara u evropskim magacinima oko 500 miliona pari modne obuće skuplja prašinu, a s obzirom na to da dobar dio tog asortimana nastaje u našim pogonima, planovi za ovu godinu i izlazak iz krize zavisiće od oporavka partnera iz Evrope. Direktor i vlasnik Fabrike obuće “Sanino”, koja već godinama uspješno posluje u Derventi i Prnjavoru, Radovan Pazurević rekao je za “Glas Srpske” da firme koje rade isključivo modni program imaju mnogo problema.

- Oni koji su opredijeljeni isključivo za modnu obuću ostaju bez posla, dok oni koji u proizvodnom programu imaju neku vrstu zaštitne radne obuće ili cipela namijenjenih za vojsku imaju pune ruke posla. Situacija nije dobra, ali se vidi neko svjetlo na kraju tunela i ima nagovještaja da bi bar kraj ove godine mogao donijeti neko olakšanje - rekao je Pazurević.

Dodao je da se situacija u “Saninu” postepeno stabilizuje, iako su lani napravili 250.000 pari obuće manje nego u 2019. godini.

- Ukupan prihod u prošloj godini nam je bio manji oko 20 odsto. Nadam se da će sve krenuti nabolje i da ćemo već u martu imati povoljniju situaciju - kazao je Pazurević.

Protekla godina bila je izazovna i za Fabriku obuće “Bema” iz Banjaluke koja zapošljava 1.180 radnika. Direktor fabrike Marinko Umičević rekao je za “Glas Srpske” da je prošlogodišnji start bio toliko dobar da su mislili da će “eksplodirati” od posla, ali je ubrzo, kao i u ostalim sektorima privrede, sve krenulo nizbrdo.

- Korona nam je pomrsila planove, u aprilu nismo uopšte radili, a godinu smo završili sa 20 odsto manjom realizacijom posla, takoreći na infuziji. Uprkos svemu tome uspjeli smo zadržati sve radnike i povećati plate za 20 odsto - rekao je Umičević.

Dodao je da se ne mogu pohvaliti dobrim početkom ove godine, jer im je jedan kupac otkazao 50 odsto proizvodnje.

- U evropskim zemljama sve je stalo i sve je zatvoreno, a od njihovog oporavka zavisimo i mi, to su nam ključna tržišta, jer mi 99 odsto proizvoda izvozimo - rekao je Umičević i podsjetio da je “Bema” lani počela proizvodnju vlastitog brenda te da su uspjeli proizvesti oko 10.000 pari cipela.

Nova radna mjesta

Radovan Pazurević je rekao da “Sanino” ima ozbiljne poslovne planove za ovu godinu, da je još rano govoriti o otvaranju novih pogona, ali da za povećanje broja zaposlenih i te kako ima prostora.

- Dogovaramo posao sa jednom njemačkom kompanijom i već ovih dana započećemo prijem novih radnika. Plan je da u pogonima u Derventi i Prnjavoru zaposlimo oko 50 radnika - rekao je Pazurević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana