Stigao voz sa prvom pošiljkom opreme za termoelektranu Stanari

Agencije
Stigao voz sa prvom pošiljkom opreme za termoelektranu Stanari

Doboj - Voz sa prvom pošiljkom opreme za Termoelektranu "Stanari" došao je u stanicu Dragalovci iz Luke Rijeka u Hrvatskoj.Davor Kalinić, predstavnik zagrebačke firme AGIT koja je organizator prevoza robe, danas je novinarima rekao da brodovi u Luku Rijeka dolaze u intervalima od 30 dana.

Riječ je o teškim elementima za potrebe Termoelektrane ukupne težine 50.000 tona, tako da je cilj je da se veći dio komponenata transportuje željeznicom.

Direktor Sektora za željezničko–komercijalne poslove "Željeznica Republike Srpske" Slavko Gligorić rekao je da nije bilo tehničkih problema od granice do stanice Dragalovci, pripremljeni su istovarni kapaciteti i čeka se izvještaj carinskih organa.

Dolaskom broda "Tian vang ksing" u Luku Rijeka 13. septembra, koji je dovezao prvih 1.800 tona tereta za izgradnju Termoelektrane, označen je i početak projekta logističko-transportne podrške kompanije AGIT u saradnji sa Željeznicama Republike Srpske i Lukom Rijeka.

Termoelektrana "Stanari" jedinstven je projekat na području jugoistočne Evrope, jer se gradi po sistemu "ključ u ruke", to jest sklapa se od dijelova proizvedenih u Kini kompanije "Donfang elektrik".

Procijenjena vrednost Termoelektrane je oko 600 miliona evra, od čega Kineska banka za obnovu i razvoj učestvuje u finansiranju njene izgradnje sa 350 miliona.

Radovi na izgradnji su počeli u kasno proljeće, a cijeli proces dovoza materijala trajaće oko godinu i po dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana